Filarmonica Banatul din Timişoara încheie, vineri, cea de-a XLVII-a ediţie a Festivalului Internaţional ”Timişoara Muzicală”, dedicat Capitalei Europene a Culturii TM2023, la Biserica Millennium, cu un concert vocal-simfonic extraordinar, care va începe la ora 19,30.

Concertul va fi susţinut de Orchestra simfonică şi Corul  „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul şi Corul pe voci vocale de Copii al Liceului de Artă „Ion Vidu” din oraş, avându-l ca dirijor pe Gabriel Bebeşelea, iar interpreţi vor fi soprana Dragana Radakovic, tenorul Tiberius Simu, baritonul Balla Sandor. În program, se află ” Requiem de Razboi, op. 66″, de B. Britten.

Finalul Festivalului a fost marcat în această săptămână de două seri unice, miercuri şi joi, în care şi-a dat concursul, în premieră, Orchestra Naţională a Franţei (ONF) condusă de directorul său artistic, timişoreanul Cristian Măcelaru, avându-i ca solişti pe pianistul David Fray, care a interpretat un concert de R. Schumann, seara continuând cu „Dansuri din Galanta” (Z. Kodaly) şi „Suita Arleziana nr.2” (G. Bizet), şi pe Sarah Nemţanu, la vioară, care a interpretat „Rondo Capriccioso” de C. Saint-Saens, iar a doua parte a programului a cuprins poemul dansant „Jeux” de C. Debussy şi suitele „Daphnis şi Chloe” de M. Ravel. Desigur, au fost şi câteva „surprize româneşti”.

„Este un moment istoric pentru Timişoara şi pentru TM2023, Orchestra Naţională a Franţei a poposit la Timişoara pentru două concerte extraordinare. (…) Originea proiectului este în discuţiile cu maestrul Cristian Măcelaru, care şi-a dorit să aducă Orchestra Naţională a Franţei la Timişoara şi să-şi aducă această contribuţie în anul 2023 către timişoreni, în oraşul natal. ONF este considerată ambasadorul cultural al Franţei şi este extraordinar că a venit la Timişoara, atât pentru Timişoara cât şi pentru public”, a declarat presei managerul Filarmonicii Banatul, Ovidiu Andriş.

Directorul ONF, Cristian Măcelaru, a subliniat, în acelaşi context, că TM 2023 – Capitală Europeană a Culturii este un impuls pentru oraş, ca să treacă printr-o transformare adevărată, în care cultura are un rol foarte important.

„Cele două concerte cu Orchestra Naţională a Franţei au adus o muzică ce uneşte Europa de Est şi de Centru de Paris. Este un repertoriu al nostru, de acasă (al ONF – n.r.), iar noi, fiind ambasadori culturali ai muzicii franceze, interpretăm muzică franceză foarte des. A fost un program pur francez, din secolele XIX-XX”, a spus Cristian Măcelaru.

Articolul precedentConsiliul Județean Timiș nu va permite ca locuitorii din Ghiroda și Giarmata Vii să rămână fără transport în comun
Articolul următorRusalii! Sărbătoare foarte importantă în calendarul ortodox

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.