Puțină lume știe că în comuna Dudeștii Noi, odinioară, trăiau mulți aromâni veniți din Macedonia. Rețele savuroase cu parfum balcanic pot fi savurate la brunchul ”Ghini viniși”, organizat duminică, 25 mai.
Evenimentul se organizează la punctul gastronomic “Din grădina lui Raul”, unde veți găsi, printre altele, pastramă de gâscă sau plăcintă macedoneană cu brânză. Maestrul Gavrilă Safta va organiza un ateliere de taragoate, iar Elena Mița, una dintre puținele aromâne din sat, va fi acolo. Participarea la evenimentul din 25 mai, care ține de la 11 la 21, se face contra unei donații. Suma e de 180 de lei per adult, 80 de lei pentru copiii cu vârsta între 7 și 14 ani și gratui pentru cei mici. Detalii și înscrieri la Raul Condeescu, tel. 0721 049481.
Iată programul și meniul:
11,00 -13,00
Brunch la Punctul Gastronomic Local “Din grădina lui Raul” (Dudeștii Noi, str. Becicherecului nr. 20)
13,00 – 15,00
Atelier de fabricat taragoate cu maestrul Gavrilă Safta
Vizită ghidată la atelierul de taragoate (opțional)
Vizită ghidată la Biserica Catolică Sf. Vendelin Dudeștii Noi – Monument istoric
Târg de produse locale: miere, brânză, lapte
Meniu
Aperitive
Pateu de casă din ficat de pui
Untură de gâscă pe pâine de Harghita
Pastramă de gâscă de la ferma de păsări
Pipirițe la cuptor – specialitate macedoneană
Plăcintă macedoneană cu brânză sărată si praz
Zacuscă de vinete
Platou cu brânzeturi de oaie de la cioban Roman Ioan
Salată de vinete
Slănină de porc afumată
Pastă de jumere de porc
Șuncă de porc și ceapă verde
Ouă de casă fierte
Platou cu legume de sezon
Feluri principale
Supă de bibilică și tăiței făcuți de mătușa Mărioara
Ciorbă de pui cu legume dreasă cu smântână
Ciulama de pui de la fermă și mămăliguță
Sarmale cu carne de gâscă în varză murată
Desert
Tartă cu căpșuni și frișcă
Clătite cu brânză dulce date la cuptor
Prăjitură cu mere
Băuturi
Siropuri de zmeură și soc
Limonadă
Cafea