cheile-rudariei

Cheile Rudariei reprezinta o importanta rezervatie naturala de tip mixt din regiunea judetului Caras Severin. Acestea sunt localizate intr-o regiune muntoasa, pe teritoriul administrativ al Localitatii Eftimie Murgu, cunoscuta in trecut sub numele de Localitatea Rudaria, pe pitoreasca vale a Raului Rudaria, unul dintre principalii afluenti ai Nerei.

Intreaga arie protejata a Cheilor Rudariei se desfasoara pe o suprafata de aproximativ 250 hectare in zona masivelor semete ale Muntilor Almajului, o subdiviziune a Muntilor Banatului. Acest superb colt de natura a fost declarat rezervatie naturala, protejata de lege datorita panoramelor incantatoare ce domina acest colt de natura, plin de versanti despartiti de chei, abrupturi, grohotisuri, caderi de apa si vai adanci, acoperite de o vegetie bogata, reprezentata de specii de fagi, tei, aluni, lilieci salbatici sau sangeri.

Cheile Rudariei sunt renumite in intreaga zona a Banatului datorita panoramelor intalnite de-a lungul desfasurarii lor, dar mai ales datorita morilor de apa instalate aici, niste casute vechi de lemn instalate pe malul cursului de apa, ce alcatuiesc Complexul Mulinologic de la Rudaria, cel mai mare astfel de complex din intreaga regiune a Europei Sud Estice.

Complexul alcatuit din morile de apa instalate pe Valea Rudariei inca de la inceputul secolului al XX-lea a fost declarat monument istoric, reprezentand o importanta parte a patrimoniului national si aflandu-se sub supravegherea Muzeului Astra din Sibiu. Desi unele dintre vechile piese au fost inlocuite cu altele noi, morile de apa de la Rudaria pastreaza aceeasi arhitectura traditionala, reprezentand o adevarata comoara pentru rudareni.

Cele 22 de mori din aceasta vale poarta, in cele mai multe dintre cazuri, numele familiior carora le apartin: Moara Popeasca, Moara Prundulea, Moara Firiz, Moara Rascoanea sau Moara Patoanea. Folosite la macinat, morile de aici isi rotesc paletele cu ajutorul apei raului, punand in miscare un fus cu ajutorul caruia sunt macinate graunetele, obtinandu-se astfel faina.

In imprejurimi se mai pot vizita o serie de alte obiective turistice reprezentative pentru aceasta regiune a Banatului, precum Biserica Crestina Baptista din Localitatea Eftimie Murgu sau Cheile Nerei.

sursa: traveleurope.ro

Articolul precedentVara in toata regula? PROGNOZA METEO pentru weekend
Articolul următorPREMIERA! Chile, campioana Americii de Sud la fotbal. Argentina, marea perdanta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.