Vești bune! Timișoara, în finala competiției Capitală Europeană a Culturii 2021

DCIM100GOPROG0200171.

DCIM100GOPROG0200171.

Timișoara a ajuns în finala competiției Capitală Europeană a Culturii 2021. Baia Mare, Cluj și București sunt alte trei orașe care au trecut de această etapă decisivă a competiției.

“Shine your light – Light up your city! / Luminează orașul prin tine” – echipa TM2021 a prezentat candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii în faţa juriului. Săptămâna 7 – 11 decembrie 2015 este decisivă în ceea ce priveşte oraşele din România care vor trece în faza a doua a procesului de candidatură. Delegaţiile celor 14 oraşe care au intrat oficial în competiţie susţin dosarele de candidatură în faţa juriului format din experţi internaţionali, conform calendarului anunţat de Ministerul Culturii din România.

DCIM100GOPROG0220173.

Timişoara 2021 – oraş candidat a fost reprezentată de o echipă formată din 8 persoane la interviul de preselecţie în faţa juriului internaţional, care a avut loc la Ministerul Culturii: Simona Neumann, Dan Diaconu, Teodora Borghoff, Andras Istvan Demeter – actor, regizor, Simona Fiţ – trainer în transparenţă decizională şi iniţiator de campanii de advocacy, Loredana Gaiţă – arhitect şi urbanist, preşedintele asociaţiei „În Comunitate”, Valentin Mureşan – antreprenor în industria software din Timişoara şi Lavinia Răducanu – cântăreaţă, actriţă, profesor de canto şi fondatoarea şcolii de tinere talente ProMusica şi Cultura.

Suportul logistic a fost asigurat de Mariana Mitar – office manager ATCCE şi Nicolae Bâlc – responsabil parteneri internaţionali. Echipa a fost însoțită de Primarul Nicolae Robu.

Interviul în faţa juriului a fost constituit din două părţi. În prima parte a acestuia, echipa TM2021 – oraş candidat a prezentat candidatura oraşului şi programul cultural propus pentru anul 2021, iar în cadrul celei de-a doua părţi, membrii juriului au pus întrebări delegaţiei Timişoarei referitoare la conţinutul dosarului pregătit şi depus la Ministerul Culturii.“Shine your light – Light up your city! / Luminează orașul prin tine!” este conceptul cu care oraşul candidează la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 şi care a fost prezentat astăzi în faţa juriului.

Programul artistic pentru anul 2021 este împărțit în cinci direcţii principale, fiecare dintre acestea reprezentând o etapă în călătoria de transformare a individului, o oportunitate pentru Timişoara de a se dezvolta în plan cultural, social şi economic. Astfel, procesul contribuie la dezvoltarea urbană, a industriilor culturale şi creative şi la promovarea imaginii oraşului respectiv pe plan internaţional.

Membrii juriului care au audiat delegaţiile celor 14 oraşe din România au fost numiți de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comitetul Regiunilor. Ministerul Culturii a numit, de asemenea, doi experți naționali, în consultare cu Comisia Europeană și în urma validării oficiale a acesteia din urmă.

În urma interviurilor, aceştia vor decide care din cele 14 oraşe înscrise în competiţie vor trece mai departe în faza finală pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here