„Măscăriciul”, în evenimentul dedicat premierii olimpicilor timișeni

Spread the love

Horațiu Mălăele revine la Timișoara, la invitația Fundației Culturale Artmedia și a Mitropoliei Banatului, cu una dintre operele sale de colecție: “Măscăriciul”, după A.P.Cehov, adevărată ”ars poetica” pentru orice actor cu vocație. Acesta este spectacolul pe care Horațiu Mălăele (în rolul Vasili Vasilici Svetlovidov) și Niculae Urs (în rolul Nikita Ivanici) îl vor juca în evenimentul dedicat premierii olimpicilor timișeni.

Pentru al zecelea an consecutiv, Mitropolia Banatul și Fundația Culturală Artmedia împreună cu Inspectoraul Școlar al județului Timiț susțin performanța școlară prin premierea a 50 de elevi olimpici. În întâmpinarea acestui succes, vine spectacolul „Măscăriciul” de A. P. Cehov cu Horațiu Mălăele și Niculae Urs, în regia lui Horațiu Mălăele. Spectacolul precum și premierea vor avea loc marți, 31 mai, ora 19 în sala Filarmonicii „Banatul”. “Cele trei instituții fac eforturi considerabile, cu  sprijinul sponsorilor, de a obține cei 15.000 lei pentru premierea celor 50 de olimpici”, susține Doina Popa, președintele Fundației Culturale Artmedia.

Prețul biletelor este în funcție de loc, 60 și 50 de lei, respectiv 25 lei pentru elevi și studenți. Biletele s-au pus în vânzare la agenția Operei Naționale Române din Timișoara și la Agenția Filarmonicii Banatul.“Măscăriciul este un eveniment teatral memorabil pentru orice spectator, chiar şi pentru acela care calcă rar prin teatre. O istorie ilustrată a teatrului sau o istorie a stilurilor artei actorului, aflată mereu pe acea margine imperceptibilă (pe care Horaţiu Mălăele ştie atât de bine să o pipăie cu cele o mie de simțuri ale sale) dintre tragedie şi parodia ei, dintre comedie şi caricatura ei, dintre geniu şi cabotin. Acest Svetlovidov este în interpretarea lui Mălăele un actor tot atât de mare pe cât este de cabotin. De ce? Pentru că o delicateţe înnăscută îl împiedică să fie vanitos şi îl sileşte să se ia în râs. El este măscăriciul, adevăratul actor, iar cântecul său de lebădă este o arie a bufonului. Dar şi o lecţie de actorie, pentru că Sufleorul, interpretat de Niculae Urs, care ştie pe dinafară nenumărate roluri, încălzit de vodcă, încearcă să le şi interpreteze”, spune Doina Popa, președintele Fundației Culturale Artmedia.

Dramatizarea și adaptarea scenică sunt asumate chiar de interpreți, iar regia îi aparține lui Horațiu Mălăele. Decorul este creația Ninei Brumuşilă, costumele sunt realizate de Adriana Popa, iar muzica este compusă de George Marcu.

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here