18 octombrie poate fi considerată Ziua Timişoarei

Acum 305 de ani, trupele habsburgice conduse de Eugeniu de Savoya reușeau să cucerească cetatea Timișoarei, după mai bine de un secol și jumătate de stăpânire otomană.

Asediul Timişoarei începe la sfârșitul verii lui 1716, la 28 august, imperialiștii stabilindu-și tabăra la Beregsău, în apropierea Timişoarei. În ziua de 16 septembrie, prinţul Eugeniu de Savoya adresează turcilor o somaţie de predare, fără răspuns însă. La 1 octombrie 1716 are loc un asalt în urma căruia suburbia Palanca Mare, incendiată de turci, ajunge în mâinile austriecilor.

A urmat atacul decisiv asupra porţii Forforos, devenită mai târziu “Poarta Prinţului Eugen”. Garnizoana turcească, nu a putut face faţă, iar pe 12 octombrie 1716, este nevoită să predea cetatea. Ieşirea trupelor turceşti din Timişoara s-a făcut pe data de 17 octombrie 1716, pe poarta Belgradului.

Intrarea lui Eugen de Savoya, ca învingător în cetatea Timişoara s-a făcut în 18 octombrie, ziua de naştere a prinţului. Astfel începea un nou capitol pentru orașul de pe Bega sub egida Casei de Habsburg. Timișoara este redată Europei și va cunoaște din acea zi o perioadă lungă de modernizări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here