Filarmonica Banatul Timișoara scrie o nouă filă în propria-i istorie prin aducerea, în premieră, în orașul nostru și în România postdecembristă, a Orchestrei simfonice a Radiodifuziunii din Köln (WDR).

2.000 de persoane au asistat la spectacolele susținute între 14 și 17 martie 2023 pe scena Sălii Capitol. 80 de artiști de mare valoare ai unuia dintre cele mai apreciate ansambluri orchestrale din lume au putut fi văzuți interpretând, marți, 14 martie, Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 în si bemol major, op. 83 de J. BRAHMS. Solistul concertului a fost pianistul SIMON TRPČESKI. În primă audiție, Orchestra WDR a interpretat lucrarea Caritas de K. LANG. Sub bagheta dirijorală a maestrului CRISTIAN MĂCELARU, concertul s-a încheiat cu o altă compoziție a lui J. BRAHMS: Simfonia nr. 4 în mi minor, op. 98.

Concertul somfonic extraordinar a fost transmis de televiziunile TVR Cultural și ARTE TV și de Radio România Muzical. Spectacolul, apreciat de public ca fiind un adevărat regal de muzică clasică, s-a încheiat cu un lung șir de aplauze pentru artiștii ansamblului german.
Biletele pentru eveniment au fost epuizate la scurt timp după punerea lor în vânzare.

În 16 martie, Filarmonica Banatul Timișoara a fost gazda unui recital cameral al orchestrei invitate. Evenimentul, structurat în două părți, a adus în fața publicului timișorean septetul WDR și cvintetul de alămuri al aceluiași ansamblu orchestral.
În partea întâi, soliștii: UTE KLEMM – vioară, KATJA PÜSCHEL – violă, MARTIN LEO SCHMIDT – violoncel, JÖRG SCHADE – contrabas, LEWIN KNEISEL – clarinet, MATHIS KASPAR STIER – fagot și MAX SCHELLENBERGER – corn au interpretat Septet în mi bemol major, op. 20 de L. VAN BEETHOVEN.

În partea a doua a recitalului, cvintetul de alămuri al Orchestrei Radiodifuziunii din KÖLN, format din soliștii: PETER MÖNKEDIEK – trompetă, PETER ROTH – trompetă, MARLENE PSCHORR – corn, FRED DEITZ – trombon și HANS NICKEL – tubă, au interpretat Sonata din „Die Bänkelsänger Lieder ”, Brass Quintett nr. 1, op. 5 de V. EWALD, Allegro pentru tubă de H. STEKETEE și Prologue, Tonight și America din „West Side Story”, aranjament pentru cvintet de alămuri de L. BERNSTEIN.​

Ultimul eveniment prilejuit de colaborarea cu orchestra germană a reunit, vineri, 17 martie, 100 de instrumentiști din cele două orchestre, 32 de artiste lirice ale Corului „Ion Românu” și aproximativ 40 de eleve din Corul Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara. Evenimentul a debutat cu Exorcism pentru flaut și orchestră de R. GEORGESCU, al cărui solist a fost MICHAEL FAUST – flaut. Concertul vocal-simfonic extraordinar a continuat cu Simfonia nr. 3 în re minor de G. MAHLER, ce a avut-o solistă pe mezzosoprana ROXANA CONSTANTINESCU. Dirijorul concertului a fost, și de această dată, mestrul CRISTIAN MĂCELARU. Dirijorii corurilor au fost IOSIF TODEA și MARIA GYURIS.
Grandiosul spectacol a fost răsplătit cu ovații, minute în șir, de o sală plină de spectatori ridicați în picioare.
Și acest concert s-a desfășurat cu casa închisă.

Colaborarea dintre Filarmonica Banatul Timișoara și Orchestra simfonică a Radiodifuziunii din Köln (WDR), ca parte a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, a prilejuit și o serie de cursuri de măiestrie. Destinate elevilor de la Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara și studenților Facultății de Muzică și Teatru, masterclass-urile au fost susținute de:
• SARA ETELÄVUORI – vioară
• MICHAIL PAVLOS SEMSIS – contrabas
• MICHAEL FAUST – flaut
• PETER MÖNKEDIEK – trompetă
• KRIS GARFITT – trombon
• MANUEL BILZ – oboi

Articolul precedentA aruncat din maşină doi căţeluşi. A fost însă prinsă şi trasă la răspundere
Articolul următorTopolovățu Mare – model de dezvoltare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.