Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli şi este considerat “Ocrotitorul României” sau “Patronul spiritual al românilor”. El este numit și “Cel Întâi chemat”, deoarece a fost primul care a răspuns la chemarea Mântuitorului la apostolat. În această zi, creștinii care țin Postul Crăciunului au dezlegare la pește.

Pe lângă aspectele religioase, ziua de Sf. Andrei este considerată și Halloween-ul românesc. Se zice că în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, duhurile rele prind viață. Ba, mai mult, se spune că în această noapte, animalele au grai omenesc, se arată strigoii, iar fetele nemăritate îşi pot visa ursitul prin ritualuri şi descântece.

Noaptea Sfântului Andrei este una magică, în care animalele (lupii în special) capătă puteri neobişnuite, ritualurile de dragoste au sorţi de izbândă şi, foarte important, strigoii, vârcolacii şi sufletele rătăcite umblă prin lume. Superstiţiile din bătrâni susţin că, pentru a te proteja împotriva lupilor şi să nu-i aduci în apropierea casei şi gospodăriei, e bine SĂ NU îţi piepteni părul, să nu torci, să nu faci curat în casă şi grajd şi să nu dai gunoiul afară.

Sfântul Andrei este noaptea ritualurilor de dragoste. Cele mai practicate sunt acelea care se referă la aflarea ursitului de către fetele nemăritate. De exemplu, prin ascunderea sub perna a unui fir de busuioc sfințit se crede că se obține în vis imaginea ursitului. Tot în noaptea Sf. Andrei se mai spune că bântuie strigoii. Împotriva vârcolacilor, gospodinele agață funii de usturoi la ferestre și lasă aprinsă candela lângă icoane. Se mai spune că dacă în noaptea Sfântului Andrei este senin, atunci vom avea o iarnă blândă, iar dacă este ger va fi o iarnă grea.

Tot în noaptea de Sfântul Andrei se pun la încolţit, într-un strat subţire de pământ, mai multe boabe de grâu. În funcţie de cum creşte grâul, aşa va fi şi următorul an pentru respectiva persoană. Aspectul grâului pus la încolţit spune ceva şi despre recoltele anului agricol ce urmează: un grâu frumos înseamnă o recoltă bogată. Fiecare membru al familiei îşi seamănă propriul grâu.

Data de 30 noiembrie e zi liberă, nelucrătoare. Pe 30 noiembrie se sărbătorește anual Sfântul Apostol Andrei, care este considerat Ocrotitorul României și este unul dintre cei mai populari sfinți ai noștri. Aceasta zi este considerată din 2012, sărbătoare legală în care nu se lucrează, după cum s-a stabilit în Codul Muncii.

Articolul precedentProgram Colterm pentru data de 2 decembrie 2022
Articolul următorMedalii de aur, argint și bronz pentru CSU UVT la Campionatele Naționale de Badminton

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.