9 martie, prima zi fără restricții: dispare masca, certificatul verde, formularul PLF

România renunță la starea de alertă începând cu data de 9 martie 2022, ceea ce înseamnă că majoritatea restricțiilor vor fi ridicate.

Decizia autorităților vine în contextul în care numărul cazurilor noi de coronavirus este în continuă scădere, la fel și cel al persoanelor aflate în spitalele de profil și în secțiile de terapie intensivă (ATI). Pentru că noul context epidemiologic o permite, începând cu 9 martie 2022 vor fi ridicate mare parte din restricții.

Astfel, începând cu data de 9 martie 2022, masca nu va mai fi obligatorie nici în spațiile deschise, nici în cele închise. Cu toate acestea, ministrul Sănătății recomandă ca în spațiile închise încă să fie purtată, dar și în spațiile deschise aglomerate.

Certificatul verde nu va mai fi necesar pentru a desfășura anumite activități, iar formularul PLF nu va mai trebui completat la intrarea în țară.

Alexandru Rafila recomandă în continuare respectarea regulilor de igienă, spălatul pe mâni și prezentarea la medic sau testarea în cazul apariției simptomelor neplăcute. Aceste recomandări sunt importante pentru ca numărul de infectări să nu mai crească. În ceea ce privește izolarea unei personae simptomatice, Alexandru Rafila a precizat că autoritățile nu vor mai controla dacă această măsură este îndeplinită, dar că ea este necesară pentru a preveni răspândirea virusului. Cât despre carantină, CNSU urmează să ia o decizie în acest sens.

În plus, din 9 martie 2022 vor putea fi organizate din nou petreceri, nunți, botezuri, fără limită de participanți sau de oră.

După ridicarea stării de alertă, elevii nu vor mai face cursuri fizic sau online în funcţie de numărul de infectări sau ținând cont de numărul de paturi ATI ocupate în localitate, iar angajaţii nu vor mai fi trimişi în regim de telemuncă. În plus, programul de muncă nu se va mai decala.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here