Ziua Internațională a Alfabetizării subliniază importanța educației în toate domeniile, inclusiv în gestionarea deșeurilor, pe tot parcursul vieții. Alfabetizarea colectării separate a deșeurilor devine mai accesibilă atunci când ai la îndemână un abecedar care clarifică sensul acțiunilor și etapelor parcurse.

ABC-ul Managementului
A Apele noastre pot să devină mai curate, dacă sistemele de curățare, instalate deja 5 dintre ele, nu vor mai avea ce să capteze, pentru că oamenii nu vor mai arunca deșeuri care să plutească în acestea.
B Biodegradarea deșeurilor va fi mult mai populară dacă procesul de descompunere al substanțelor organice de către enzimele produse de organisme vii, în special bacterii și ciuperci microscopice, prin care se asigură ciclul elementelor în natură va fi explicat, prin aplicații practice în instituțiile de învățământ.
C Codul de bune practici al colectării separate a deșeurilor trebuie aplicat direct de la generatorul de deșeuri, fiind un proces pe care trebuie să-l integrăm cu toții în activitățile noastre zilnice.
D Deseul nu este gunoi, este materie primă, într-o societate responsabilă care înțelege că resursele sunt limitate.
E Economia circulară reprezintă o soluție alternativă la actuala economie liniară bazată pe o mentalitate de tipul „exploatare, fabricare, consum și aruncare”.
F Fracțiile de colectare gestionate corect contribuie la eficientizarea procesului de reciclare și la reducerea cantității de deșeuri reziduale.
G Golirea și clătirea ambalajelor este esențială înainte de a le depozita în containerele de reciclare pentru a preveni contaminarea materialelor.
H Hotărârile și reglementările privind managementul deșeurilor trebuie respectate pentru a proteja mediul și a asigura un sistem de colectare eficient.
I Insulele ecologice de colectare sunt grupări de containere dedicate pentru fiecare fracție de deșeuri, care sprijină obiectivele ecologice din planul de redresare al UE, care facilitează colectarea separată a deșeurilor în vederea reciclării.
J Justiția pentru mediu presupune împărțirea justă și echitabilă a beneficiilor și obligațiilor către toți actorii cheie în domeniul protecției mediului, atât la nivel național, cât și local, inclusiv în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, conservarea biodiversității, managementul integrat al resurselor de mediu: apă, aer, păduri etc.
P Protocolul de la Kyoto este un acord internațional pentru mediu. Abordează problema emisiilor a şase gaze cu efect de seră: dioxidul de carbon (CO2); metanul (CH4); oxidul azotos (N2O); hidrofluorocarburile (HFC); perfluorocarburile (PFC) și hexafluorura de sulf (SF6), responsabile pentru schimbările climatice.
L Levigatul este un lichid care se formează atunci când apa se infiltrează prin materialele reziduale și este contaminată cu substanțe chimice și alte substanțe nocive. Dacă este gestionat corect în depozitele de deșeuri se previne contaminarea solului și a apelor subterane.
M Monitorizarea poluării aerului și a apei ne ajută să evaluăm impactul cauzat de calitatea slabă a aerului și a apei asupra sănătății publice.
N Natura oferă cea mai sigură cură de sănătate atât pentru minte, cât și pentru trup și tot natura poate ajuta la îndeplinirea obiectivelor de creștere economică precum și la crearea unor locuri de muncă prin ecosistemele care furnizează bunuri și servicii.
O Ozonul este a doua formă alotropică a oxigenului, fiind constituit din trei atomi ai acestuia. Nivelurile ridicate de ozon de la nivelul solului pot duce la deteriorarea sănătății umane, în contextul schimbărilor climatice.
P Plierea ambalajelor reciclabile, înainte de depozitare, economisește spațiul din containerele de reciclare și contribuie la eficiența colectării.
Q Quarc-ul, utilizat în compozitul materialelor de construcții, poate reduce semnificativ cantitatea de deșeuri produse.
R Reciclarea este un pilon fundamental al managementului modern al deșeurilor, contribuind la economisirea resurselor naturale și la reducerea poluării.
S Sustenabilitatea este capacitatea de a exista și de a dezvolta fără a epuiza resursele naturale pentru viitor și este esențială pentru protejarea resurselor pe termen lung.
T Trasabilitatea deșeurilor permite urmărirea lor de la punctul de generare până la eliminarea finală, asigurând conformitatea cu normele legale.
U Utilizarea responsabilă a resurselor, precum și reducerea deșeurilor care ajung în depozitele definitive prin managementul eficient al deșeurilor pot reduce presiunea semnificativă asupra mediului în etapele de extracție, producție, și utilizare.
V Verificarea conținutului necorespunzător din containerele de colectare a deșeurilor contribuie la educarea populației privind respectarea regulilor de colectare pentru asigurarea calității materialelor în vederea reciclării.
W Watt-ul este unitatea de măsură pentru putere în Sistemul internațional de unități. Megawații sunt utilizați pentru generarea de energie regenerabilă.
X Xilonul este o fibră sintetică din care se țes materiale textile (pufoase) pentru obiecte de îmbrăcăminte, huse, care ca și exemplu demonstrează cum deșeurile pot fi transformate în resurse valoroase.
Y Yalele recipientelor de colectare au rolul de prevenire a accesului neautorizat sau contaminarea deșeurilor reciclabile de către alte persoane.
Z Zonele de conservare a resurselor naturale pot fi parte din habitatul nostru, atunci când înțelegem că utilizarea durabilă este viitorul.

Contact
Pentru orice întrebări sau sesizări legate de colectarea deșeurilor, RETIM poate fi contactată prin Call Center la numărul de telefon +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00–19:00 sau prin email la timis@retim.ro.

Despre RETIM
Înființată în 1997, RETIM Ecologic Service S.A. are o experiență și dotare tehnică semnificativă pentru a presta servicii de salubrizare eficiente, respectând un sistem de management integrat a gestionării deșeurilor la standardele europene în județul Timiș.
RETIM face parte din RER Ecologic Group. Compania a fost înființată în anul 1994 de concernul german RWE, ce desfășoară activități în domeniul salubrității, recuperării ecologice și reciclării. Grupul RER mai deține și companiile: REBU, RERVEST, RER Sud, RER Brăila, RER Servicii și RER DATA, iar în present are aproximativ 3.000 de angajați.

Articolul precedentProstul zilei! A făcut tărăboi în miez de noapte şi a încălcat ordinul de protecţie
Articolul următorSăptămâna de inițiere „Bun venit la UVT !” 2024 – șapte zile cu evenimente speciale, plus deschiderea anului universitar și Festivalul „Univibes by UVT”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.