Adrian Pau: „Timişoara a aprins flacăra libertăţii”

Pentru ca generațiile viitoare să nu uite niciodată că la Timișoara s-a murit pentru libertate, deputatul PSD, Adrian Pau a susținut luni, 17 decembrie, în Parlamentul României un discurs pentru a marca Revoluția de la Timișoara din decembrie 1989

„Doamnelor şi domnilor, În urmă cu 29 de aniprin curajul unor timişoreni, s-a rescris istoria ţării noastre. În acel decembrie de neuitat, România a căpătat o nouă direcţie, iar vieţile noastre, ale tuturor, au luat-o pe un alt curs, unul al normalităţii, al libertăţii, unul pro-european. Avem, stimaţi colegi, obligaţia să nu uităm ceea ce s-a întâmplat la Timişoara între 16 şi 20 decembrie 1989.

Mulţi dintre dumneavoastră vă amintiţi cu siguranţă perioada de dinainte de 1989, întunericul în care ne aflam şi în care tăcerea era obligatorie, iar libera exprimare reprimată violent. Astăzi, mulţumită curajului de care timişorenii au dat atunci dovadă, trăim vremuri în care ne putem bucura de o viaţă normală, de libertate de exprimare şi de liberă circulaţie, trăim fără tema represiunii. Idealurile pentru care timişorenii au murit în 1989 ni se par astăzi lucruri normale, iar din acest motiv trebuie să fim recunoscători.

Timişoara va rămâne mereu simbolul libertăţii României, locul în care s-a născut revolta împotriva sistemului dictatorial impus de Nicolae Ceauşescu şi oamenii din jurul său. Preţul cu care s-a plătit atunci libertatea a fost, însă, unul scump: părinţi care nu şi-au mai văzut copiii niciodată, tineri care luptau pentru idealuri au fost răpuşi de gloanţe. Sacrificiul acestor oameni curajoşi, datorită cărora astăzi România este o ţară liberă, ne obligă la respect şi veşnică recunoştinţă.

Timişoara, stimaţi colegi, a aprins flacăra libertăţii, o libertate care după 20 decembrie, când oraşul de pe Bega s-a proclamat liber de comunism, a ajuns în toată ţara. Românii s-au inspirat din curajul timişorenilor, iar regimul Ceauşescu a fost învins. Rescrierea istoriei, doamnelor şi domnilor, ne-a adus şi pe noi, pe toţi, astăzi în acest loc, în Parlamentul României.

Alegerile libere solicitate de timişorenii ieşiţi în stradă în decembrie 1989, dreptul românilor de a-şi exprima liber opţiunile politice, de a-şi alege preşedintele, primarul sau parlamentarii, sunt consfinţite de Constituţia României, lege fundamentală pe care trebuie să o respectăm cu sfinţenie. Clasa politică actuală trebuie să îşi întoarcă serios privirea către popor, către cei care ne acordă votul şi încrederea pentru a-i reprezenta în Parlament.

În urmă cu 29 de ani, românii au murit sub rafalele armatei comuniste pentru libertate şi pentru un trai mai bun, iar contribuţia noastră pentru aceste deziderate trebuie să fie majoră.

Stimaţi colegi, au trecut 29 de ani de la Revoluţie şi, cu bune şi rele, România este o ţară funcţională, europeană, dar care poate încă suferă de lacune din pricina celor 45 de ani de întuneric în care s-a aflat.

Radiografia României de azi ne arată o fractură între clasa politică şi societatea civilă, dar nu una iremediabilă, ci una care poate fi redusă semnificativ, dar pentru asta este nevoie de dialog şi consens. Un scurt apel la istorie ne poate elucida şi ajuta pentru ca falia din societate să dispară. Eroii Revoluţiei din 1989 au luptat şi au murit pentru o Românie liberă, prosperă şi demnă, iar decidenţii politici de azi asta trebuie să ofere.

Funcțiile publice în care ne aflăm, ne obligă la responsabilitate şi conştiinţă, la muncă în folosul românilor, iar când vom înţelege cu toţii aceste lucruri putem spune cu mâna pe inimă că ne-am îndeplinit misiunea.

Vă rog, în final, să ţinem un moment de reculegere în memoria eroilor revoluţiei române din 1989″, a spus deputatul PSD de Timiș, Adrian Pau în Parlamentul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here