Alertă de gripă aviară în Ungaria!

Focar de gripă aviară la graniţa de vest a României. Potrivit autorităților, mai multe cazuri au fost descoperite într-o localitate aflată la doar doi kilometri de comuna timișeană Beba Veche.

Direcția Sanitară Veterinară Timiș este în alertă în urma apariției unui focar într-o ferma de rațe din Ungaria. Boala afectează atât păsările domestice şi sălbatice, cât şi mamiferele, inclusiv omul, fiind o zoonoză.

În vederea prevenirii apariţiei bolii pe teritoriul judeţului şi a reducerii cât mai mult a riscului de transmitere a acesteia la alte specii de animale şi mai ales la om, se impun o serie de măsuri de aplicat:“Realizarea şi menţinerea pe toată durata evoluţiei bolii, a unei zone circulare de protecţie de 3 km şi a uneia de supraveghere de 10 km în jurul focarului de boală, zone în care se instituie restricţii sanitare veterinare. Obligaţia anunţării oricărei suspiciuni de boală sau mortalitate la păsări, către medicul veterinar din comună, sau către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş (tel. 0256204911). Interzicerea lăsării păsărilor în afara gospodăriilor. Interzicerea transporturilor  de păsări domestice în şi din zonele de protecţie şi supraveghere instituite în jurul focarului de boală, zone ce cuprind localităţile Beba Veche, Pordeanu şi Cherestur. Intrezicerea transporturilor  de produse (ouă, carne, pene) provenite de la păsări, de pe teritoriul celor trei localităţi.Interzicerea accesului persoanelor străine în gospodăriile în care se găsesc păsări de curte. Se va acorda o atenţie deosebită copiilor, pentru a nu-i lăsa în contact cu păsări sau cadavre de păsări”, transmite șeful DSV Timiș.

Măsurile vor fi menţinute pâna la stingerea oficială a focarelor de boală din teritoriile vecine României şi eliminarea riscului pentru apariţia acestei boli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here