Amenzi de peste 3 milioane lei pentru munca la negru în 2016

Controale la peste 205 societăți comerciale din Timiș. Sute de angajatori au fost luați în vizor de către Inspectoratul Teritorial de Muncă, ca urmare a reclamațiilor depuse la adresa lor. Aceștia sunt foști ori actuali angajați ai agenților economici incriminați.

Verificările s-au făcut pe mai multe direcții, însă cele mai mari sancțiuni au fost date de Serviciul Control Relații de Muncă. Cu toate acestea, șeful ITM Timiș, Pavel Kașai spune că munca la negru a scăzut față de anii trecuți, însă continuă “munca la gri” în domeniul construcțiilor. Anul trecut, au fost efectuate 4.779 de controale în societăți comerciale. Au fost depistate 179 de persoane care lucrează fără forme legale de angajare, mai puțin ca în anul precedent.“Încercăm în acest an să găsim formele și mijloacele necesare de a putea clarifica cu angajatorii situația aceasta a muncii la gri. Nu ne mulțumește în construcții  că găsim angajați cu două ore sau patru ore”, spune Pavel Kașai.

Inspectorii ITM au efectuat de la începutul anului 2017 și până în prezent peste 1500 de controale colective de muncă. Cele mai multe nereguli au fost pentru neplata salariilor sau a orelor suplimentare.

Pe de altă parte, potrivit reprezentanților ITM, în 2016 s-au înregistrat 26 de accidente mortale, 178 de accidente cu incapacitate temporaraă de muncă. “Niciodată nu am avut așa număr mare de accidente de muncă. Vin cu o cifraă complementară anul 2016. În acest an pe primele două luni avem șapte accidente mortale. Ceea ce ne îngrijorează”, explică șeful ITM.

Valoarea totală a amenzilor aplicate în cursul anului trecut este de peste trei milioane lei.

 

 

(Foto: arhivă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here