În condițiile în care situația epidemiologică actuală a dus la amânarea sărbătoririi oficiale a Centenarului Universității Politehnica Timișoara, conducerea instituției a decis, totuși, marcarea zilei de 11 noiembrie 2020, când s-au împlinit 100 de ani de la semnarea, de către Regele Ferdinand, a Decretului de înființare a Școlii Politehnice timișorene, printr-un eveniment online „în familie”, cu întreg personalul universității: cadre didactice, studenți, personal administrativ.

Sărbătoarea a început cu lansarea imnului academic de Centenar, compus de un prieten al Politehnicii, Horia Crișovan. Deschiderea propriu-zisă a fost făcută de rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, care a amintit demersurile și eforturile făcute de înaintași pentru înființarea primei instituții de învățământ superior din Timișoara și, totodată, din vestul țării. De asemenea, acesta a subliniat rolul determinant pe care Politehnica l-a avut în edificarea Centrului Universitar Timișoara de azi, prin susținerea înființării celorlalte instituții de învățământ superior din orașul nostru. Nu în ultimul rând, rectorul UPT a vorbit despre despre provocările actuale, despre viitor, despre Politehnica noului secol, subliniind că pășim pe un drum în care dinamica schimbărilor este cu totul alta, în care privim în urmă cu recunoștință față de înaintașii a căror prestație academică de înaltă ținută a propulsat Politehnica timișoreană printre valorile instituționale perene ale României, nu uităm că am fost pionieri într-o serie de domenii, de-a lungul istoriei, vom fi și de acum înainte, cu toate provocările vremurilor de azi, pentru că Politehnica are datoria de a duce mai departe stindardul excelenței, al inovării și al performanței, atât în procesul educațional, cât și în cercetare. Chiar dacă, în contextul actual, nu este ușor, ambițiile cu privire la evoluția Politehnicii rămân aceleași, și anume de consolidare a acestui edificiu academic ce a stat la baza construcției moderne a Timișoarei, de redefinire a implicării comunității academice în viața Cetății, de reasumare a rolului călăuzitor pentru atâtea generații de studenți, prin deschiderea orizontului acestora cu privire la provocările viitorului.

Mesaje aniversare au fost transmise și de prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara, acad. Dan Dubină, președintele filialei Timiș a Academiei Române și, totodată, cadru didactic al UPT, și Alexandru Iliescu, student reprezentant în Consiliul de Administrație al UPT.

„Salutul facultăților” a inclus mesaje din partea decanilor celor 10 facultăți – prof.univ.dr.arh. Ioan Andreescu, decanul Facultății de Arhitectură şi Urbanism, prof.univ.dr.ing. Marius Marcu, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, conf.univ.dr.ing. Mihai Medeleanu, decanul Facultății de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului, prof.univ.dr.ing. Raul Zaharia, decanul Facultății de Construcții, prof.univ.dr.ing. Dan Lascu, decanul Facultății de Electronică, Telecomunicaţii și Tehnologii Informaționale, conf.univ.dr.ing. Ciprian Șorândaru, decanul Facultății Electrotehnică şi Electroenergetică, conf.univ.dr.ing. Gelu Ovidiu Tirian, decanul Facultății de Inginerie Hunedoara, prof.univ.dr.ing.ec. Marian Mocan, decanul Facultății de Management în Producţie şi Transporturi, conf.univ.dr.ing. Virgil Stoica, decanul Facultății de Mecanică, prof.univ.dr. Daniel Dejica-Carțiș, decanul Facultății de Stiinţe ale Comunicării -, dar și din partea ligilor studențești – Asociația de la 4, Liga AC, Liga Studenților Chimiști din Timișoara, Liga OSTL, Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicaţii, Liga Studenților din Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică, Liga Studenților – Facultatea de Inginerie din Hunedoara, Liga Studenților din Facultatea de Management în Producţie şi Transporturi, Liga Studenților din  Facultatea de Mecanică, Liga FSC.

Evenimentul online s-a încheiat, ca orice aniversare, cu tradiționalul tort și ciocnirea unui pahar de șampanie.

Întregul eveniment poate fi vizionat pe pagina de Facebook a Universității Politehnica Timișoara (https://www.facebook.com/UPTimisoara/) sau aici: https://www.youtube.com/watch?v=cPzpytAIbE8

 

Capsula timpului

Un moment de suflet a fost acela în care foștii rectori în viață ai Politehnicii timișorene au transmis mesajele lor pentru comunitatea academică: prof.univ.dr.ing. Marin Rădoi (rector în perioada 1957-1962), prof.univ.dr.ing. Coleta de Sabata (rector în perioada 1981-1989), prof.univ.dr.ing. Radu Vlădea (rector în perioada 1990-1992), prof.univ.dr.ing. Ioan-Gheorghe Carțiș (rector în perioada 1996-2004), prof.univ.dr.ing. Nicolae Robu (rector în perioada 2004-2012), prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban (rector în perioada 2012-2020). Aceștia, de altfel, au transmis și mesaje scrise, care au fost sigilate și introduse într-o „capsulă a timpului” ce urmează să fie deschisă peste 50 de ani, la 11 noiembrie 2070, pentru a da o idee urmașilor despre provocările și realizările din perioada în care au condus destinele Politehnicii timișorene. Un scurt videoclip referitor la acest moment poate fi urmărit aici: https://www.youtube.com/watch?v=ZMeeqpc-Y18

 

Colecția Monografii

Rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a mulțumit reprezentanților Editurii Politehnica pentru munca depusă în vederea editării monografiilor științifice dedicate Centenarului Politehnicii, un proiect ce susține publicarea unor lucrări de referință în domeniul tehnico-științific. Acestea au fost incluse în colecția Monografii, iar primele patru volume au fost prezentate în cadrul aniversării, o lansare oficială a acestora urmând să aibă loc anul viitor, atunci când situația epidemiologică o va permite. Primele lucrări, care au văzut deja lumina tiparului, sunt „Electric Machines”, autor academician Ioan Boldea, „Electric Drives”, sub coordonarea profesorului Sorin Mușuroi, prorector al UPT, „100 Scientific Books in Highlight”, a profesorului Daniel Dejica-Carțiș, și „Trilogia profesorilor”, semnată de profesorul Sabin Ionel.

 

Monedă de argint BNR dedicată Centenarului UPT

În ciuda pandemiei, care a blocat majoritatea emisiunilor numismatice din acest an, Banca Națională a României a hotărât totuși includerea, în programul numismatic pentru anul 2020, a unei emisiuni numismatice dedicate împlinirii a 100 de ani de la înființarea Universității Politehnica Timișoara – o monedă din argint -, dovedind astfel aprecierea de care se bucură universitatea și rolul jucat de aceasta în ridicarea Timișoarei la rangul de Civitas Academica, care a dus, în timp, la dezvoltarea nu doar a orașului, ci a întregii regiuni.

Moneda din argint, lansată de BNR în urmă cu câteva zile, iată, ca un cadou la aniversare, are 3,7 mm diametru, și o greutate de circa 31 de grame (o uncie). Aversul monedei prezintă portretul regelui Ferdinand I, un citat al acestuia: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, anul de emisiune „2020”, valoarea nominală „10 LEI” și stema României. Reversul monedei redă imaginea clădirii primului pavilion al Școlii Politehnice din Timișoara, inaugurat în prezența regelui Ferdinand I și a reginei Maria și inscripțiile „UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMISOARA” și „100 ANI”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de certificate de autenticitate pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Imagini video de la prezentarea monedei aniversare pot fi urmărite aici: https://www.youtube.com/watch?v=QEEW_kuU1xM

 

Concert aniversar al formației RockIng

Pentru Universitatea Politehnica Timișoara, ziua de 11 noiembrie 2020 s-a încheiat cu un concert de zile mari, într-o formulă unică, ce ne-a adus pe ecrane hituri celebre, de care ne-am aminte cu nostalgie, dar și o piesă nouă, „100 de ani”, creată special cu această ocazie.

Pentru a celebra Centenarul Universității Politehnica Timișoara, o serie de muzicieni de calibru din formații care au făcut istorie în domeniul muzicii, toți absolvenți ai UPT, s-au reunit pentru a forma o super-formație – RockIng – ce a susținut un concert dedicat aniversării celor 100 de ani de la înființarea celei mai vechi instituții de învățământ superior din Timișoara.

Proiectul, coordonat de realizatorul muzical Bogdan Puriș, și el absolvent al UPT, a presupus pregătirea și interpretarea pe scenă a 15 hituri celebre ale grupurilor în care au cântat membrii formației (Mugur de fluier, Vremuri, Ploaia, Brigadierii, Doi pași, Doina, Spre stele, Pasărea ”P”, Timișoara, Un sfârșit e un început, Dacă vrei, Iarbă prin păr, Vara la țară, Pisica neagră, Andrii Popa), plus o piesă nouă, „100 de ani”, dedicată Centenarului UPT. Versurile noii piese sunt compuse de un alt absolvent al Politehnicii timișorene, poetul și scriitorul Robert Șerban. Videoclipul acestei piese a fost realizat de Ovidiu Novac, și el absolvent al UPT, la fel ca și inginerul de sunet, Uțu Pascu.

Formația RockIng e formată din: Mircea Baniciu – voce, chitară (Phoenix, Pasărea Colibri, Pasărea Rock); Călin Pop – voce, chitară (Celelalte Cuvinte); Tiberiu Bako – bass (Cargo, Pro Musica); Teodor Pop – claviaturi (Jazzybit); Valentin Potra – baterie (Abra, Blazzaj, Impact, Arca), Octavian Horvath (Implant Pentru Refuz).

 

Concertul susținut de formația RockIng la aniversarea Centenarului Universității Politehnica Timișoara poate fi urmărit aici: https://www.youtube.com/watch?v=dbHoySVDAkE&fbclid=IwAR2nx36c-yilRdvOh6B9vf5JbXkjNHf2vtUxwL9fbbJg8dnaV7gqx02tKhA

 

Articolul precedentStudenții de la Universitatea de Medicină vin în sprijinul medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”!
Articolul următorGAL Timisul de Centru a selectat proiecte în valoare 155.000 de euro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.