La Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara au început lucrările atelierului de dramaturgie BANAT IN EUROPE. Astfel, între 3 și 8 octombrie, dramaturgii Andrei Ursu (Timișoara), Varsányi Anna (Szeged, Ungaria) și Nikola Stanišić (Vîrșeț, Serbia) lucrează împreună cu regizorul Gavriil Pinte la Naționalul timișorean pentru a defini cadrul, temele și direcțiile pentru o nouă piesă de teatru.

Atelierul de dramaturgie va sta, în cel mai concret mod, la baza unui text inedit, o partitură teatrală la șase mâini care, odată creată, se va transforma într-un spectacol trilingv, cu o distribuție alcătuită din actori ai celor trei teatre – partenere: Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrul Național din Vârșeț și Teatrul Național din Szeged.

BANAT IN EUROPE este o cercetare asupra a ce înseamnă Banatul astăzi, a ce a păstrat în punctele sale de intersecție, a realităților pierdute în vârtejul istoriei și politicilor ultimului secol și, desigur, a realităților zilei de azi.

Spectacolul, o producție a Teatrului Național din Timișoara, va avea premiera în 18 decembrie 2022, la Sala 2 TNTm.

Anul 2023 va însemna întâlnirea acestui spectacol deschizător de drum și cu publicul din Vîrșeț, și cu cel din Szeged, fiind, de asemenea, reprezentat la Timișoara pe parcursul derulării programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Împreună cu publicul din Timișoara, din Szeged și din Vârșeț, proiectul BANAT IN EUROPE schițează o hartă teatrală transfrontalieră comună, care își propune o normalitate a coeziunii culturale, a dialogului și a dezvoltării prin intermediul teatrului. Pe termen lung, sperăm ca acest proiect să deschidă calea pentru o dezvoltare transfrontalieră a publicului, prin creșterea interesului pentru evenimente culturale din țările vecine. Nu în ultimul rând,  sperăm ca acest tip de colaborări să dea startul unui turism cultural angajat și de perspectivă. Capitala Europeană a Culturii reprezintă un punct de start pentru viitor, iar acest proiect are toate datele pentru a deschide un nou drum pentru cetățenii din această regiune și pentru teatrele-partenere.

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Articolul precedentUniversitatea Politehnica Timișoara, coordonator al InoHubDoc, o rețea de excelență în cercetare și inovare aplicativă
Articolul următorFirme timișene prezente la Târgul de Agricultură Dublin 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.