Medicii Spitalului Victor Babeș din Timișoara trag un semnal de alarma. Numarul persoanelor care ajung la spital, dupa ce au fost muscate de capuse, este in crestere.

Capusele sunt insecte parazite ce se hranesc cu sangele gazdei pe al carei corp ajung. Prin muscatura capuselor, in sange, poate fi transmisa bacteria Borrelia, ce produce boala Lyme. Odata fixata pe piele, capusa nu transmite imediat bacteria in sange, ci are nevoie intre 24 si 72 de ore pentru a infecta gazda.

“Prima masura de prevenire a bolii este sa depistam capusa in primele 24 de ore de la fixarea pe tegument si sa o extragem. Acest lucru este usor de facut daca seara, dupa ce am fost la iarba verde, facem dus si cautam o eventuala excrescenta pe piele, trecand usor cu mana pe toata suprafata corpului, chiar si prin par. Daca descoperim o capusa, atunci trebuie sa o scoatem. Este foarte important sa o indepartam fara sa-i rupem capul, deoarece exista riscul ca acesta sa poata transmite in continuare bacteria ce cauzeaza boala Lyme. Pentru aceasta luam un tampon de vata si il imbibam in alcool sau iod, dupa care il punem timp de 5 minute pe capusa. Prin aceasta manevra capusa slabeste prinderea de piele si, astfel, reusim sa o scoatem usor prin rasucire in sensul invers acelor de ceasornic”, spune Virgil Musta, sef Sectie Boli Infectioase II din cadrul Spitalului de Boli Infectioase Timisoara.

In cazul in care capusa este depistata dupa cateva zile, este necesar un consult medical pentru inceperea unui tratament profilactic.

Boala Lyme, ce poate fi dezvoltata in urma muscaturii capusei infectate cu Borrelia, debuteaza intr-un interval cuprins intre 3-30 zile de la contact. Se formeaza o zona rosie la locul intepaturii, care are mijlocul mai pal (eritem caracteristic). Urmeaza dureri de cap, de muschi si de oase, dar si o oboseala accentuata. In evolutie, poate aparea o eruptie pe piele si in alte zone ale corpului. In cazul in care nu este tratata la timp, boala poate evolua cu afectare articulara, cardiaca si neurologica.

In forma avansata, in stadiul 3, evolutia este cronica, aparand leziuni articulare severe, cu deteriorarea articulatiei, simptome neuro-psihice ca parestezii, amorteli, pareze, uneori chiar paralizii, mai ales la nivelul fetei, tulburari marcate de concentrare si memorie, obosela cronica extrema, si, mai rar, probleme cardiovasculare, simptome ce afecteaza calitatea vietii. 20% din cazuri pot evolua ca forme cronice.

“De cate ori mergem la iarba verde este recomandabil sa ne asezam pe o patura, nu direct pe iarba, si, eventual, sa purtam pantaloni lungi, pentru situatia in care ne plimbam printr-o iarba mare. Astfel, capusa sa nu se poata fixa de picior. Sa ne spalam seara si sa ne inspectam pielea. Sa utilizam spray-uri anticapusa, cand mergem intr-o zona unde este posibil sa fie capuse. Sa consultam medicii, daca am gasit o capusa si nu stim de cat timp este pe piele, daca nu am reusit sa o scoatem cu totul, sau daca apare eritemul caracteristic la locul muscaturii de capusa”, mai spune Virgil Musta.

Articolul precedent51 de cazuri noi de COVID, la nivel național, de ieri până azi! În Timiș a fost confirmată o singură infectare
Articolul următorFestivalul Medieval al Castelului Huniade, la a III-a ediție

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.