Au fost aleși câștigătorii concursului de idei ClimateLaunchPad! Doi elevi vor reprezenta România în finala internațională

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de partener oficial în România al Programului ClimateKIC, a organizat finala națională a competiției de idei ClimateLaunchPad.

În cadrul finalei, au ajuns opt echipe, însă trei s-au retras pe parcurs.

„Este o idee inovatoare, este vorba despre o drona care va curata si filtra aerul. Este ideea unor tinere sperante, colegi de-ai nostri, sunt copii de liceu, clasele a IX-a si a X-a, care in ultimele 4 luni si-au adaptat si evoluat ideea, pentru a o transforma intr-un bussines profitabil, speram. Echipa de pe locul 2 asteapta brevetarea inventiei lor, un scuter lung cu componenta electrica, diferit de ceea ce exista deja pe piata. Speram sa convngem cat mai multii oameni sa se deplaseze cu acest longboard in traficul aglomerat al marilor orase. Am inceput selectia initiala cu 8 idei, dar din pacate pana la prezentarea finala au ramas doar 5 idei. Castigatorii vor participa, impreuna cu colegi din alte 44 de tari la finala internationala din 1-2 noiembrie, din Scotia„, a spus Cristina Nicolescu, organizatorul evenimentului.

Câștigătorii competiției de idei sunt așadar doi elevi de la Liceul Pedagogic (clasa a IX-a) și de la Colegiul Național Bănățean (clasa a X-a), care vor prezenta o dronă care reduce poluarea.

„Am castigat cu o drona care are montati pe ea niste senzori electrochimici care monitorizeaza nivelul de poluare din armosfera. Din cauza poluarii excesive din Timisoara si a binecunoscutului miros produs de poluarea chimica, am incercat sa vedem care este cauza iar apoi am gandit care ar fi cea mai optima rezolvare pentru combaterea ei. Partea cea mai complexa a fost dezvoltarea electronica, care a durat in jur de 2 luni, pentru ca a fost greu sa gasim piesele necesare, pentru ca in Romania nu se gasesc, in special senzorii electrochimici. Am mai avut dificultati si la programarea senzorilor, a fost o provocare pentru noi sa reusit sa colectam date si sa ii programam pentru a functiona in mod corect. In proiect am primit cel mai mult ajutor in cadrul celui mai mare hackaton din estul Europei, unde ne-a ajutat o echipa de chimisti germani. Noi facem echipa de aproximativ 2 ani si am inceput sa lucram la Coder Dojo. Pentru noi e o provocare foarte mare, nu ne asteptam sa ajungem in acest punct. La finala europeana o sa dam tot ce e mai bun”,  au declarat Laura Chirilă și Sergiu Nicorici, caștigătorii finalei naționale.

Pe locul doi s-a clasat ideea altor doi tineri timișoreni care au intrat în competiție cu un longboard electric.

„Am intrat in competitie cu un longboard electric. E mai usor sa fie electric si tendinta este catre electromobilitate. Acest produs se adreseaza altei game de consumatori. Este folosit de tineri mai eventurosi. Noi le folosim sa mergem la servici cu ele. Ideea ne-a venit cand, in urma cu 3 ani, mi s-a furat bicicleta si ne-am gandit ca trebuie sa gasim un mijloac de transport care poate fi luat oriunde, ca sa nu se mai fure. Am mai participat la concursuri, am luat premii”, au declarat ocupanții locului II, Sorin Dobiște și Andrei Bora.

Anul acesta au intrat în competiție peste 45 de țări din întreaga lume.

Finala europeană se va organiza la Edinburgh (Scoția), iar top 3 idei naționale vor avea posibilitatea să-și prezinte conceptul la nivel internațional și să intre astfel în competiția pentru câștigarea unei prime investiții în business-ul lor: 10.000 euro locul I, 5.000 euro locul II și 2.500 euro locul III.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here