Avertisment pentru părinți: învățați să nu mai greșiți în educația copilului

0
481

Într-o lume tot mai alertă, în care adulții sunt ocupați pe tot parcursul zilei cu locul de muncă și alte obligații sociale, timpul rămas pentru copii este foarte puțin. Specialiștii în educarea și formarea copiilor atrag atenția că este imperios ca acele ore din zi în care părintele este împreună cu copilul, cu copiii săi, să ofere o prezență de calitate, încărcată cu blândețe, răbdare, bucurie. În caz contrar, copilul se poate simți respins, umilit, trădat, abandonat, iar aceste emoții pot crea răni atât de adânci în sufletul viitorului adult încât acesta va avea probleme atât în viața personală, cât și în cea profesională.

Relația părinte-copil este deosebit de importantă pentru stima de sine a copilului, în funcție de care se va dezvolta minorul în societate. Specialista în parenting, Otilia Mantelers, va susține o conferință pe tema stimei de sine la Timișoara, în 10 decembrie, cu scopul de a le oferi părinților sfaturi despre cum să relaționeze sănătos cu copiii lor, fără să recurgă la metode precum pedeapsa, condiționarea, respingerea.“Stima de sine a copiilor nu este o călătorie liniară, ci una cu suișuri și coborâșuri. Uneori ea scade pentru că greșim noi, părinții, alteori pentru că greșesc alți oameni importanți din viața copilului. Ce știu sigur este că noi, părinții le suntem cel mai de încredere partener în călătoria către vârful stimei de sine. Relația cu părintele și atașamentul construit în primii ani de viață reprezintă factorul determinant pentru felul în care copilul va crește și va deveni adult. Meseria de părinte în zilele noastre este, pe lângă instinctual cu care ne-am născut, îmbogățită cu informațiile aduse de neuroștiință și psihologie. Le transmit părinților să se informeze, să conștientizeze că tot ceea ce fac și tot ceea ce le spun copiilor va avea o mare influență asupra vieții lor”, declară Otilia Mantelers.

parinti-si-copii

Evenimentul de la Timișoara este organizat de mămici, una dintre ele fiind chiar coordonatoarea unui proiect de educație blândă a copiilor Arta în Nori. Ideea acestei conferințe a venit după întâlnirea cu multe familii în care copiii erau tratați cu asprime, uneori pedepsiți prin bătaie sau condiționați să primească afecțiune și atenție din partea părinților. “Părinții nu mai au timp fizic să se ocupe de educația copilului așa cum e ea normală, spontană, instinctuală. Sunt atât de preocupați de cotidian, de locul de muncă încât ajung să își vădă copiii 2 ore pe zi. Acestea sunt foarte importante și părinții au nevoie de o rețetă. O rețetă care înseamnă un ghid despre cum să te joci cu copilul, cum să compensezi absența ta, cum vorbești cu ei ca să nu se simtă abandonați, respinși. Noi, ca părinți, am fost educați într-un anumit fel. Venim cu un bagaj care poate să fie nesănătos. Pentru un copil pedepsit, condiționat, bătut, stima lui de sine este la pământ. Nu mai știe și nu mai poate să deosebească ce e bine și ce e rău. Când face bine crede că tot rău face. Acest copil va deveni un adult lipsit de încredere, obedient, plin de frustrări, își va găsi greu un drum în carieră și viața personală, va avea dificultăți în a-și exprima punctul de vedere, care poate fi valoros”, a spus Laura Petru, coordonator proiect Arta în Nori.

Părinții sunt un model pentru copii, sunt refugiul lor. Dacă mama și tatăl, bunicii nu sunt conștienți de impactul negativ pe care comportamentul lor îl poate avea asupra copiilor, cei mici vor întâmpina dificultăți emoționale, sociale, de relaționare, de atașament. Un semnal de alarmă pe care educatorii de părinți îl trag este legat de faptul că în adolescent și în primii ani de maturitate pot apărea primele vicii care pot distruge viitorul adult.

Parentingul este un domeniu tot mai dezvoltat în ultimii ani. Evoluția tehnologică și posibilitatea derulării tot mai multor proiecte de cercetare în neuroștiință, psihiatrie, psihologie și pedagogie oferă părinților informații foarte importante pentru a știi cum să petreacă timp de calitate cu copiii lor.

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here