Conferința internațională STESSA (Comportarea Construcțiilor Metalice în Zone Seismice — Behaviour of Steel Structures in Seismic Areas) a fost inițiată în 1994, la Universitatea Politehnica Timișoara, ca o recunoaștere a școlii de construcții timișorene în general și a celei de construcții metalice în special.

Ideea conferinței a aparținut prof.dr.ing. Victor Gioncu, de la Universitatea Politehnica Timișoara, iar organizarea a fost realizată atunci de Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor, președintele Comitetului Științific fiind profesorul Federico Mazzolani, de la Universitatea Federico II din Napoli, Italia, Doctor Honoris Causa al UPT.

După prima ediție, desfășurată la Timișoara, în 1994, au urmat cele de la Kyoto/Japonia (1997), Montreal/Canada (2000), Napoli/Italia (2003), Yokohama/Japonia (2006), Philadelphia/SUA (2009), Santiago de Chile/Chile (2012), Shanghai/China (2018) și Christchurch/Noua Zeelandă (2018), ultima chiar în luna februarie, la care au fost prezenți participanți din peste 20 de țări.

La această ultimă conferință, Universitatea Politehnica Timișoara a fost reprezentată de Acad.prof.dr.ing. Dan Dubină și Conf.dr.ing Aurel Stratan, membri ai Comitetului Științific Internațional, respectiv Prof.dr.ing. Daniel Dan, prorector, membru al Comitetului Internațional Consultativ; de menționat că alți doi membri ai Comitetului Științific Internațional, de asemenea de la UPT, Departamentul CMMC, profesorii Daniel Grecea și Florea Dinu, nu au putut fi prezenți la manifestare.

În ultima zi a conferinței s-au prezentat și evaluat candidaturile pentru următoarea ediție, din anul 2021, cea de-a X-a, STESSA 2021; Acad. Dan Dubină a prezentat și susținut candidatura Timișoarei.

Deși au fost contracandidați puternici — Salerno University — Italia, University of British Columbia — Vancouver — Canada și University of Cincinnati — USA—, Universitatea Politehnica Timișoara a fost aleasă să găzduiască viitoarea reuniune, contând pe faptul că a X-a ediție a conferinței are un caracter aniversar, fiind astfel recunoscută contribuția Timișoarei la lansarea acestei serii de conferințe, precum și renumele școlii timișorene în aria tematică a conferinței , atât în ceea ce privește contribuțiile științifice, cât și implicarea activă în elaborarea normelor europene de profil.

Astfel, ediția a X-a , STESSA 2021, va fi dedicată memoriei Profesorului Victor Gioncu, urmând a fi organizată în contextul anului 2021 , când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană.

Articolul precedentRyanair închide baza de la Timișoara. Rămân două rute operaționale
Articolul următorPROGNOZA METEO pentru sfârşitul săptămânii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.