Pas important făcut de Primăria Timișoara, pentru reabilitarea liniilor de tramvai și pentru modernizarea străzii Calea Bogdăneștilor. Tot astăzi s-a obținut și finanțarea pentru încă 7 tramvaie noi și moderne.

Sursa de finanțare sunt banii europeni. Primăria Timișoara și ADR (Agenția pentru Dezvoltare Regională) Vest au semnat, astăzi, 1 octombrie, două noi contracte de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală este de 51,82 de milioane de euro, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 28,87 de milioane de euro. Cu acești bani vor fi reabilitate liniile de tramvai și modernizate tramele stradale de pe traseul 5, Calea Bogdăneștilor și vor fi cumpărate 7 tramvaie noi.

Calea Bogdăneștilor, reabilitată de la b-dul Cetății până în Ronaț

Calea Bogdăneștilor va fi reabilitată de la intersecția cu b-dul Cetății și până la bucla de întoarcere în Ronaț. Linia de tramvai va fi dublă și va fi amplasată pe mijlocul șoselei, încadrată de spații verzi cu arbori. Prin proiect se vor reabilita 2,25 kilometri de linie dublă, plus 0,45 kilometri – zona buclei de întoarcere, rezultând astfel, în total, 4,95 kilometri cale de rulare modernizată. Partea carosabilă va fi lărgită la patru benzi de circulație, câte două pe sens. Mai mult, pe Bogdăneștilor se vor amenaja totuare și piste pentru bicicilete pe ambele sensuri.

Tot în cadrul acestui proiect vor fi reabilitate 7 stații de transport public aflate pe taseu. Stațiile vor fi iluminate și adaptate nevoilor persoanelor cu handicap, vor fi dotate cu bănci și coșuri de gunoi, cu echipamente de supraveghere video, cu automate de bilete, panouri cu afișare LCD și alte facilități. În proximitate se vor amplasa rastele pentru biciclete în sistem integrat de închiriere. Valoarea totală a proiectului este de 148.851.248,45 lei, finanțarea nerambursabilă fiind de 89.655.146,06 lei. Perioda de implementare este de 36 de luni.

7 tramvaie noi

Celălalt proiect semant de reprezentanții Primăriei Timișoara și ADR Vest reprezintă a doua etapă a investiției privind înnoirea flotei de tramvaie din Timișoara. Proiectul prevede achiziția a 7 tramvaie cu o capacitate de minimum 170 de locuri fiecare, eficiente din punct de vedere energetic și adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități. Noile vehicule vor fi echipate cu instalații de aer condiționat, încălzire prin conversie și încălzire prin conducție termică în scaune, sistem suplimentar de alimentare care permite o autonomie de minimum 20 km în cazul unor incidente în circulație, sisteme de informare a călătorilor, sisteme audio-video pentru publicitate și de supraveghere video pentru siguranța călătorilor, precum și sisteme de monitorizare și de e-ticketing.

Se urmărește, astfel, creșterea gradului de confort al călătorilor, a vitezei medii de deplasare și a accesibilității tramvaielor, astfel încât transportul public să fie mai atractiv în Timișoara. Valoarea totală a noului proiect este de 96.378.403,45 lei, din care 46.971.966,32 lei finanțare nerambursabilă. Durata de implementare este de 43 de luni.

Articolul precedentFemeie din Lugoj, dată dispărută
Articolul următorSe întrerupe apa caldă la Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.