BaroqueǁUrban – Trei dimensiuni ale barocului, într-o expoziție eveniment la Timișoara

Arta este cea care poate să deschidă noi perspective, să sondeze în mințile și sufletele oamenilor și chiar să scrie istorii. Unul dintre cele mai frumoase curente artistice, stilul baroc, a căpătat, la Timișoara, noi valențe prin expoziția Baroque||Urban, care îl are în centru pe cunoscutul pictor Gheorghe Fikl. În jurul ideii de resurecție barocă, Fikl și artista franceză Josepha Blanchet, care a lucrat împreună cu pictorul timișorean, au construit o nouă dimensiune a barocului, în ceea ce putem numi pictură neo-baroc și o instalație video, în stil minimalist, instalată într-un dark room, în premieră pentru Muzeul de Artă din Timișoara.

Punctul de plecare al expoziției îl reprezintă barocul imperial, printr-o colecție impresionantă de gravuri originale ale Fundației Herczeg, obiecte de artă și de decor din colecția muzeului, acestea constituind reminescențe ale stilului baroc și începutul Timișoarei moderne, odată cu eliberarea de sub conducerea otomană de către principele Eugeniu de Savoya.

Cea de-a doua componentă, în jurul căreia se coagulează, de fapt, întregul traseu al expoziției, este reprezentat de pictura și digigrafia artistului Gheorghe Fikl, unul dintre cei mai apreciați pictori români contemporani. Reprezentant al stilului neo-baroc, Fikl reușește să se impună în peisajul artei contemporane plasate în spații atemporale, cu decoruri somptuoase și reprezentări dramatice de animale. Lucrările sale sunt apreciate nu doar în România, ci și peste hotare, pictorul timișorean având două tablouri în colecția privată a Prințului Charles și fiind preferat de foarte mulți reprezentanți ai caselor regale din Europa. Tablouri monumentale îmbracă, într-un melanj de-a dreptul teatral, sala barocă a Muzeului de Artă din Timișoara.

Ultimul segment al expoziției se află sub semnătura tinerei artiste franceze, Josepha Blanchet, care proiectează barocul într-o nouă dimensiune. Artista reușește, prin intermediul instalației video intitulate “The lace” (Santela) să esențializeze dimesiunea post barocă, o posibilă proiecție a barocului în viitor, prin îmbinarea detaliilor (uneori prea multe) și printr-o idealizare a frumuseții umane. Blanchet oferă o perspectivă feminină prin care transmite o nouă percepție asupra barocului, folosind mijloace minimaliste și contemporane.

Expoziția Baroque||Urban este amplasată la etajul II al Muzeului de Artă din Timișoara și are dedicate cinci încăperi, incluzând și sala barocă, și poate fi vizitată până pe 23 septembrie 2016. Organizatorii au mai pregătit și alte acțiuni adiacente proiectului, cum ar fi ateliere de pictură în stil baroc pentru copii, dezbateri și evenimente speciale. Pentru mai multe detalii, vizitați pagina de Facebook Baroque||Urban. (foto: Constantin Duma)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here