Bateria auto: Cum să o alegi, la ce să acorzi atenție și cum să o montezi

Bateria mașinii este una dintre cele mai importante piese. Fără aceasta nu ar exista putere suficientă pentru a porni motorul. Pe lângă rolul pe care îl are pentru pornirea motorului, aceasta furnizează energie electrică pentru multe alte sisteme ale vehiculului. Din păcate, bateriile nu sunt construite în așa fel încât să reziste un timp îndelungat sau pentru totdeauna, ci trebuie schimbate de mai multe ori pe toată durata de viață a mașinii. 

Există numeroase variante de baterii din care poți alege, însă trebuie să ții cont de mai multe aspecte pentru a te asigura că se potrivește perfect cu modelul mașinii tale. Desigur, indicat este să ceri înainte sfatul unui dealer local care să fie specializat în astfel de piese pentru mașină, iar ulterior să ceri ajutorul și pentru montarea ei în cazul în care nu te descurci singur. 

Iată câteva aspecte importante despre bateria mașinii

 • Semne că trebuie să schimbi bateria

Fiecare model de mașină este diferit, iar acest lucru determină faptul că trebuie să fii atent ce model de baterie alegi să montezi sub capotă. Înainte de a face acest lucru, mașina îți dă anumite semne că este momentul pentru schimbarea bateriei. Printre acestea se află și următoarele:

 • pornirea motorului din ce în ce mai grea, 
 • apropierea perioadei limită de la ultima schimbare a bateriei (în medie 5 ani),
 • farurile se opresc atunci când pornești alte sisteme care solicită energie în mașină,
 • martorul de bord pentru schimbare bateriei s-a aprins, 
 • s-a umflat carcasa bateriei, 
 • bateria actuală emană un miros ciudat.

 • La ce să acorzi atenție când alegi o baterie

În clipa în care ai decis că trebuie să începi căutările pentru bateria perfectă pentru mașina ta, trebuie să iei în considerare următoarele aspecte:

 • Capacitatea bateriei – citește cu atenție în manualul de utilizare al mașinii tale și verifică toate detaliile referitoare la baterie care se regăsesc acolo. În general sunt menționate următoarele: dimensiune, polaritate și locul unde este amplasată.
 • Garanția pe care ți-o oferă producătorul – neapărat trebuie să vină cu un certificat de garanție. Asigură-te că te pricepi să o montezi singur să că mergi la un service autorizat pentru a nu pierde garanția specifică în cazul în care apar defecte în urma montării. 
 • Cantitatea de curent ”la rece” – pentru a te asigura că poți să pornești mașina 100% chiar și atunci când temperaturile sunt cu minus în față. 
 • Tipul bateriei – în funcție de marcă trebuie să cauți ceva cât mai specific. De exemplu dacă ești în căutare de modele de baterii pentru Logan, trebuie să te asiguri că alegi o baterie special destinată acestei mărci. 

 • Cum să montezi singur bateria

În cazul în care te pricepi, poți face acest lucru acasă. Recomandat este să mergi totuși la un service autorizat. Dacă vrei să pui singur bateria, după ce ai demontat-o pe cea veche, trebuie să o fixezi pe cea nouă cât mai bine, prinzi bornele, prima dată pe cea pozitivă, iar ulterior pe cea negativă, iar la final trebuie să prinzi furtunul de evacuare a gazelor.

Tu cunoșteai toate aceste aspecte despre bateria mașinii tale? Acum ar trebui să înțelegi ceva mai bine ce presupune o schimbare precum înlocuirea acestei importante piese de sub capota autoturismului tău.

 

Sursa foto: shutterstock.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here