Bicicletele din stațiile RATT vor putea fi folosite gratuit de la întâi iunie

biciclete RATT

Vești bune pentru timișoreni! Bicicletele din stațiile RATT vor putea fi folosite gratuit de la întâi iunie. Cele trei sute de biciclete au fost cumpărate de Primăria Timișoara în cadrul unui proiect european de peste 7 milioane de lei.

Sistemul este informatizat, iar bicicletele vor putea fi folosite în baza unui card, emis în baza buletinului de identitate la chioșcurile RATT.

Bicicletele vor putea fi folosite cu ora. Dacă aţi luat o bicicletă dintr-o staţie de transport în comun în decurs de o oră trebuie să o lăsaţi într-o altă staţie RATT. “ Un împrumut e valabil timp de o oră. Dacă cel care a împrumutat bicicleta nu o predă, se produce alarmarea. Persoana în cauză încalcă regulamentul. Se încearcă identificarea persoanei şi i se va cere să o predea”, spune edilul Nicolae Robu.

Managerul de proiect, Andreea Bălan, explică modul de utilizare a sistemului: “Se emite un card de utilizator în 9 dintre cele 13 centre de vânzare a biletelelor RATT. Persoana apropie cardul de zona de citire a totemului și introduce PIN-ul. Apoi persoana se deplasează la poarta din care dorește să retragă bicicleta și apropie cardul de zona de citire a porții. Dacă led-ul porții este de culoare verde, atunci retrage bicicleta din rastel. Persoana se deplasează pe bicicletă la o altă stație. Se identifică o poartă liberă care are led-ul porții de culoare verde, apoi apropie cardul de zona de citire a porții. Persoana introduce bicicleta în rastel și verifică blocarea corespunzătoare a acesteia și că led-ul porții este de culoare verde”, susține Andreea Bălan, manager de proiect.

Primarul Nicolae Robu atrage atenția că bicicletele nu pot fi folosite pentru plimbări de agrement, ci doar pentru transportul între stații. În cazul unei biciclete reținute mai mult de o oră, utilizatorul poate fi acuzat inclusiv de furt. În prima lună, regulile nu sunt, însă, atât de stricte. “Luna iunie este luna pilot. Este pentru prima dată când facem așa ceva. Nu excludem să apară situații neprevăzute și implicit anumite disfuncții”, spune primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Timp de cinci ani bicicletele pot fi folosite gratuit. Prin acest proiect, a fost creată o reţea de 25 staţii de închiriere a bicicletelor în regim self-service, au fost achiziţionate 300 de biciclete, au fost reparaţi 23 de kilometri de piste şi s-au făcut amenajări în zona intersecţiilor pentru utilizatorii acestui mijloc de transport.

Bicicletele au putut până acum doar să fie admirate în staţiile RATT. Au fost scoase pentru verificarea modului în care funcţionează sistemul sau pentru a fi filmate, fiind retrase apoi din staţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here