Bijutiereul Mariana Pamfil a trecut in lumea celor drepti!

Reprezentantii Muzeului Banatului din Timisoara anunta cu regret  trecerea in nefiinta a Marietei Pamfil, mare artist plastic, bijutier, dar și un om cald și generos, membru al Uniunii Artistiștilor Plastici din România, filiala Timișoara. Marieta Pamfil (1.12.1946 – 5.06.2020) este autor de lucrări decorative speciale, cu o carieră bogată ce constă în numeroase expoziţii personale şi participări la saloane de artă plastică. Artista a fost prezentă cu lucrări reprezentative în colecţii naţionale şi internaţionale. A trăit şi a creat în studio-ul său din Timişoara.

Marieta Pamfil a fost de-a lungul vieții un colaborator apropiat al Muzeului Național al Banatului, instituție care exprimă veșnică recunoștință devotamentului său. A contribuit la realizarea mai multor expoziții organizate de MNaB.

”Cu suficiente grade de libertate, Marieta Pamfil edifică un stil în care graţia decorativă asociază evocări, stări poetice, concepte filozofice chiar, – în exprimări fragmentare, cu trăsături specifice limbajului artistic pur. În opera Marietei Pamfil se ating astfel, simplu şi ,,frumos’’, implicit estetic, coordonatele epurate şi expresive ale unui joc decorativ rafinat, desfăşurat în sine, chiar dacă finalitatea destinată este cea a unei ,,frumuseţi aplicate’’. Titlurile lucrărilor se acordă cu cromatica şi ritmul obiectelor, cu graţia detaliilor. Ele evocă anotimpuri, alteori istorie, adesea stări, concepte sau locuri. Privitorul este în acest fel orientat, fără a fi tulburat, spre o focalizare a percepţiei.” (Ciprian Radovan, Leitmotiv cu Marieta Pamfil, în Podoabe. Marieta Pamfil, Timişoara, Fundaţia Triade, 2011, p.7)

Lucrările sale rămân în mintea privitorului, spaţiul plastic rămâne deschis iar amintirea sa rămâne vie în sufletul nostru. Înmormântarea va avea loc miercuri, 10 iunie, ora 11, la Cimitirul Stuparilor din Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here