Biserica sărbătorește Înălţarea Sfintei Cruci

sarbatoare ortodoxa

Sărbătoare mare în calendarul bisericesc. Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche și importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci.

În această zi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci: descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea ei solemnă în faţă poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335; aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserică Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Sfântă Cruce a fost descoperită din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului împărat Constantin cel Mare. Datorită acesteia s-au găsit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul şi care sunt crucile tâlharilor răstigniţi odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

După această minune, Patriarhul a poruncit înălţarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul.

Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci este singura cu post aspru şi rugăciune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.