Buna Vestire, cunoscută şi sub numele de Blagoveştenie sau Ziua Cucului, se sărbătoreşte anual, pe data de 25 martie. Este ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naște pe Iisus. Este prima sărbătoare din postul Pasștelui în care este dezlegare la pește.

Locul unde se crede ca Fecioara Maria a primit vestea că va naște pe Iisus este în prezent ocupat de o impunătoare biserică, BUNA VESTIRE din Nazaret. Aceasta este o biserică catolicaă modernaă, construită pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor.

Această zi este legată de o serie de tradiţii şi obiceiuri specifice. Tradiţia spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul. În anumite zone, pentru a avea roade bogate, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică. De Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsarile boabele de sub brazdă.

De Buna Vestire este dezlegare la peşte, iar tradiţia spune că acela care gustă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă. Străbunii credeau că pescarii nu au voie de Buna Vestire să arunce mamaligă în apă, pentru că mor peştii.

Ziua de Buna Vestire este cunoscută şi ca Ziua Cucului, deoarece cucul începe să cânte şi astfel anunţă sosirea efectivă a primăverii. De asemenea, în anumite părţi, oamenii numără de câte ori a cântat cucul pentru a şti câţi ani va mai trăi.

În plus, în alte zone ale ţării, se obişnuieşte ca fetele de măritat şi flăcăii să întrebe cucul când se vor căsători: “Cucule voinicule/Câţi ani îmi vei da/Până m-oi însura (mărita)?”. Dacă se întâmpla ca după rostirea acestor cuvinte să cânte cucul, înseamnă că va mai aştepta un an. Dacă nu se auzea, înseamnă că va urma o căsătorie în acel an.

În această zi este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

Nu este indicat să dormiți astăzi, pentru că veți fi leneși tot anul.

Articolul precedentCirculația mijloacelor de transport în comun, deviată duminică
Articolul următorTrecem la ora de vară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.