În perioada 01 – 30 iulie 2024 se desfășoară o nouă campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase din menajer în Zona 1 Rural a judeţului Timiş organizată de RETIM și ADID Timiș, în localitățile Șandra, Iecea Mare, Bucovăț, Parța, Mașloc (și în Alioș), Pișchia, Fibiș Cărpiniș, Cenei, Foeni, Otelec (și în Iohanisfeld), Uivar, Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Satchinez (și în Hodoni și Bărăteaz), Biled, Giulvăz, Peciu Nou, Variaș, Sânandrei și Săcălaz (și în Beregșău Mic, Beregșău Mare).

CINE poate preda deșeuri periculoase din menajer?

Cetățenii din localitățile menționate mai sus pot depune prin aport voluntar și gratuit deșeurile periculoase din menajer în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare și între orele menționate în tabelul de mai jos.

CE se poate preda în cadrul acestei campanii

Ambalaje care conţin reziduuri de substanţe periculoase din menajer sau sunt contaminate cu substanţe periculoase;
Ambalaje metalice care conţin o matriță poroasă solidă formată din materiale periculoase, inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune;
Absorbanţi, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate în altă parte);
Materiale de lustruire şi îmbrăcăminte de protecţie contaminate cu substanţe periculoase, vopsele, cerneluri, adezivi şi răşini cu conţinut de substanţe periculoase;
Baterii şi acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline;
Baterii şi acumulatori nesortate, altele decât cele menționate mai sus;
Solvenţi, acizi, alcali;
Uleiuri şi grăsimi, altele decât cele comestibile;
Detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase;
Spray-uri de vopsea, spumă;
Deşeuri din lemn cu conţinut de substanţe periculoase, pesticide;
Deşeuri de vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi organici sau alte substanţe periculoase.

CE NU se poate preda în cadrul acestei campanii

NU se preiau alte categorii de deșeuri: reziduale, reciclabile, de construcții, vegetale, voluminoase;
NU se colectează deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, radio-uri, echipamente de iluminat, computere, etc.)

UNDE şi CÂND se pot preda deşeurile periculoase din menajer

Amintim că deșeurile periculoase din menajer fac parte din categoria deșeurilor cu regim special de colectare, iar gestionarea incorectă a acestora (abandonarea și/sau depozitarea amestecată cu alte categorii de deșeuri) pot cauza daune semnificative mediului și sănătății umane.

Obligația legală pentru colectarea separată a deșeurilor periculoase din menajer

Conform Art. 28, alin.1 – OUG 92/2021 actualizată „Producătorii și deținătorii de deșeuri periculoase, […], au obligația să nu amestece diferitele categorii de deșeuri periculoase cu alte categorii de deșeuri periculoase sau cu alte deșeuri, substanțe ori materiale.”

Conform Art. 30, alin.4 – OUG 92/2021 actualizată „Persoanele fizice au obligaţia să depună deşeurile periculoase provenite din gospodărie, pe tipuri, în sistemul de colectare separată a deşeurilor municipale gestionate de operatorii economici prevăzuţi în Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările ulterioare, inclusiv în centrele prevăzute la art. 60 pct. A lit. h) şi i).”

Detalii despre efectuarea ancestor campanii găsiți pe www.retim.ro și www.adidtimis.ro/stiri.

De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00 – 19:00.

Articolul precedentMarcel Răducanu face turul ţării cu propria marcă de bere: Helles
Articolul următorCampanie ADID şi RETIM de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 1 Rural

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.