Canalul Bega redevine navigabil! Vom putea ajunge la sârbi și pe apă!

Canalul Bega va redeveni navigabil! Administrația Bazinală a Apelor Banat a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega”. Astfel la finalizarea acestuia canalul Bega va redeveni navigabil. Proiectul este unul trasfrontalier în parteneriat cu Serbia și este finanțat din fonduri europene.

Am semnat proiectul privind reparația infrastructurii pentru navigație pe canalul Bega. Este un proiect de 14 milioane de euro, împărțit în două, aproximativ 7 milioane pentru partea română care se obligă să reparare nodul hidrotehnic de la Sânmihai împreună cu ecluzele pentru tranzitarea vaporașelor și cumpărarea unei drăgi refulante pentru întreținerea până în graniță a canalului Bega pentru navigabilitate, de asemenea și Consiliul Județean are o contribuție, care presupune realizarea celor două puncte de trecere a frontierei, unul pe apă și unul pe pista de biciclete”, spune Titu Bojin, directorul ABA Banat.

În cadrul proiectului trebuie va fi reabilitat nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, vor fi reparate alte două noduri hidrotehnice din Serbia (Srpski Itebej și Klek), amenajarea unor piste de biciclete de-a lungul canalului în Serbia, și achiziționarea unor drage de refulare și barje.

Există însă și o problemă care ar putea duce la pierderea finanțării, și anume încă nu există un acord din partea sârbă privind realizarea punctelor de frontieră pe Bega, dar și pe pistele de biciclete.

Avem o problemă legată de acordul vecinilor din Serbia care trebuie să se pronunțe cu privire la susținerea proiectului pentru punctele de trecere a frontierei, care sunt transmise de către Guvernul României printr-un memorandum, care este acum la sârbi și așteptăm confirmarea și din partea lor pentru susținerea realizării punctului de trecere a frontierei. Dacă până la 30 decembrie nu avem acordul din partea Serbiei proiectul cade. Eu sper să nu se întâmple asta, pentru că în principiu și-au dat și sârbii acordul pentru acest proiect, nu l-am făcut noi de capul nostru”, mai spune Titu Bojin.

Valoarea proiectului este de aproximativ 14 milioane euro, iar durata de implementare a proiectului este de 4 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here