Când e vorba de mobilier, nimic nu se aruncă, totul se… păstrează!

Nimic nu se aruncă, totul se… păstrează! Aceasta este concluzia ultimei campanii Brai Cata SRL, „Luna curățeniei de toamnă”, desfășurată în perioada 1-22 septembrie 2020, în 28 de localități din Județul Timiș, în cadrul căreia beneficiarii serviciilor de salubritate puteau scăpa gratuit de deșeurile voluminoase și periculoase, din gospodărie.

Campania s-a derulat pe parcursul a trei săptămâni, conform unui program bine stabilit, pentru fiecare localitate în parte, astfel încât toată lumea să poată scăpa de deșeurile voluminoase și periculoase. Am făcut apel la oameni să nu le depună pe domeniul public, ci să le aducă în punctele de colectare stabilite pentru fiecare unitate administrative teritorială, gândindu-ne că vom avea mult de transportat, dar nu a fost cazul. În zona 3 Deta, spre exemplu, s-au strâns mai puțin de 5 tone de voluminoase și zero deșeuri periculoase. Se pare că oamenii nu își mai permit să schimbe obiectele de mobilier din casă, cel puțin în zonele rurale, așa că păstrează ce au, indiferent de gradul de uzură. Sau mai e o variantă: au scăpat de ce le-a prisosit, în cadrul campaniilor din anii precedenți”, a declarat managerul general al BRAI CATA SRL, Bogdan Constantinescu.

Doar în două din localitățile rurale, Livezile și Pădureni s-au strâns 780 și, respectiv, 40 de kilograme de deșeuri voluminoase, în celelalte bilanțul fiind zero.

Cea mai mare cantitate s-a adunat în orașul Deta, de unde au fost ridicate 3,8 tone de deșeuri voluminoase precum mobilier vechi și deteriorat, saltele, canapele, paturi, oale, obiecte sanitare, calorifere sau resturi de tâmplărie.

La capitolul deșeuri periculoase – ambalaje cu reziduri de substanțe periculoase, containere goale pentru stocarea sub presiune, absorbanți, materiale de lustruire și îmbrăcăminte de protecție contaminate cu substanțe periculoase, vopsele, cerneluri, adezivi și rășini, baterii și acumulatori de plumb, mercur, alcaline etc. – bilanțul a fost zero pe linie, atât în localitățile rurale, cât și în cele urbane.

În anii precedenți, în cadrul campaniilor anuale de colectare a acestor tipuri de deșeuri, volumul de deșeuri era chiar și de zeci de tone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here