În data de 12- 13 iunie 2021 , în localitatea Șag a avut loc Festivalul Național de interpretare ”Cântul Banatului” ediția I – Proiect finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală ( PNDR) .

Acest festival a fost organizat de către Asociația Culturală Generația Muzicii, având ca manager de proiect  pe  președintele asociației KARI DRUMOF MIHAELA.

În prima zi a festivalului au participat  8 coruri din diferite confesiuni religioase – ortodocși, catolici, baptiști și penticostali – cu vârste cuprinse între 5 și 75 de ani, iar în cea de-a doua zi , copii  și tineri cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Evenimentul  consider că a fost un real succes și m-am bucurat foarte mult să văd în prima zi comuniunea dintre confesiunile religioase – ideea mea fiind aceea de a crea o unitate între cultele religioase. Dea lungul timpului  au fost prea multe lupte între religii și confesiuni, accentul punându-se pe diferențele dintre noi, uitând însă că cel mai important lucru care ne unește pe toți este credința în același Dumnezeu. Un alt scop al evenimentului a fost acela de a vedea pe scenă  nu doar copiii și tineri, ci și persoane trecute de a doua tinerețe. Mam bucurat să îi putem premia pe membrii corurilor bisericești care s-au dedicat și implicat în pregătirea repertoriului pentru festival” declară  Kari Drumof Mihaela

Juriul a fost format din cadre universitare ale Facultății de muzică și teatru din Timișoara –  RODICA GIURGIU, Struța Cristina și din absolvenți ai Facultății de muzică: profesori și dirijori Iustin Călin și Daniel Milencovici.

Deschiderea Festivalului a fost făcută de către Voicu Denis Gabriel – care a și câștigat  trofeul secțiunii Cântece religioase. Primul cor care au urcat pe scenă a fost corul catolic din Timișoara ”Harmonia Cristi” dirijat de către dirijorul Iustin Călin, acesta având ca invitați coriștii corului ”Pax et Bonum” din Onești  cu care are o frumoasă colaborare.

Următorii pe scenă au fost : Corul parohiei ortodoxe Șag – dirijat de Părintele Băran Florin,  Grupul Vocal feminin ”Ortodoxia” – al parohiei ortodoxe Parța, dirijat de către Părintele Bistrian Simion și Corala „Sfântul Mare Mc. Gheorghe ”din Voiteg – Dirijat de către Părintele Dragan Georgiev.

Am avut pe scenă și  grupurile de copii ai Bisericii Penticostale din Șag – coordonați  de Lidia Rusu și ai Bisericii Baptiste din Șag – coordonați de Beniamin  Samoilă, și să nu uităm de gazdele acestui festival au fost copiii de la Generația Muzicii.

Invitat special a fost o tânără speranță a muzicii folclorice și religioase, de doar 15 ani, Adrian Petcu din Semlac, judeţul Arad care are înregistrate un CD de pricesne și unul de muzică folclorică.

După secțiunea de coruri și muzică religioasă – solo a urmat o secțiune de Grupuri și Duete.

La sfârșitul festivalului a fost făcută premierea tuturor participanților – fiecare primind câte o medalie inscripționată cu ”Cântul Banatului” , iar dirijorii de grupuri și coruri primind câte o diplomă și o cupă.

În cea de a doua zi au fost pe scenă 75 de participanți – atât din județul Timiș cât și din țară – concurând la secțiunile: FOLCLOR, ETNO, TRADIȚIE ȘI MODERNISM, CANTEC DESPRE NATURA – atât vocal cât și instrumental.

Pe scenă au cântat  și grupul CANTODENA – coordonat de către doamna profesoară Desanca Lalici, 6 soliști  reprezentanți ai Palatului Copiilor din Oradea – coordonați de către doamna profesoară Turc Gal Anamaria, cursanții  de la ”Cursuri de pian cu Cristina” –  coordonați de către Cristina Struța și  copiii de la Generația Muzicii.

În cadrul festivalului am avut și un SIMPOZION – ”Omul – prieten cu natura” – prezentat de Daniel Milencovici si Kari Drumof Mihaela. Prin acest simpozion am încurajat la reciclare și protecția mediului înconjurător. Copiii au vizionat câteva filmulețe despre ce înseamnă protejarea mediului și poluarea cu plastic. Am confecționat și câteva vaze pictate manual – din flacoane de plastic.

Câștigătorii trofeelor pe secțiuni sunt: la secțiunea Folclor, duet – câștigătoare au fost surorile Fudulu Riana Ioana & Andra din Giroc și  secțiunea Etno – Scafariu Bianca – profesor coordonator Desanca Lalici, Secțiunea Folclor/individual – categoria 10-12 ani Ionela Maria Ghip, 11 ani din Cluj, iar la categoria – 15- 17 ani Bona Bianca -15  ani, din Caransebeș – profesor coordonator Kari Drumof Mihaela. La Secțiunea Cântec despre natură INSTRUMENTAL: Erik Ciolac, 11 ani – Giroc, Alexandra Pogăcean, 11 ani din Giroc și Daria Moți – 11 ani din Dumbravița – prof. coord. Struța Cristina, iar VOCAL – Cocian Anastasia, 5 ani din Șag TROFEUL MINISTAR – prof. coord. Kari Drumof Mihaela.

Toți participanții au fost premiați cu diplome, medalii și trofee în funcție de premiul obținut.

Articolul precedentMarian Cucşa: “Administraţia Fritz cu ambrozie şi parcuri simbol în paragină!”
Articolul următorPatru decese şi 41 de cazuri noi de coronavirus, de ieri până azi! Şi numărul pacienţilor de la ATI este în scădere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.