Ce ar trebui să faci pentru a-ți pregăti copilul pentru școală după o vacanță prelungită!

Deși nu avem o dată clară pentru începerea școlii este preferabil să ne pregătim copiii din timp pentru a atenua șocul reluării cursurilor și reintrării într-un program mai strict. Chiar dacă mulți dintre ei sunt pregătiți să se întoarcă la școală, majoritatea copiilor, chiar dacă iubesc școala, au uneori probleme cu trecerea de la libertățile unei vacanțe prelungite la structura disciplinată a zilelor de școală. Acea primă săptămână poate fi o perioadă dificilă pentru a se obișnui cu profesorii noi, cu un nou program, cu o schimbare a ritmului de viață. Și nu le este greu doar copiilor. Poate fi stresant și pentru părinți.

 

Dacă faci aceste lucruri, timpul de acomodare pentru tine și copiii tăi va fi mult mai lin și mai ușor!

 

  • Îndeamnă-ți copilul să citească din plăcere

 

Lectura din timpul perioadelor de vacanță are o mulțime de avantaje. În primul rând, este bine pentru copilul tău să continue să învețe lucruri noi. Lectura este una dintre cele mai bune căi pentru ca acest lucru să se întâmple.

Află ce interese are, apoi stabilește-i câteva provocări distractive. De exemplu, dacă fiul sau fiica ta adoră să construiască, găsește-i o carte bună de tipul ”cum să faci singur” în bibliotecă sau în librărie. După ce partea de lectură este terminată, lăsa-ți copilul să acceseze YouTube pentru a verifica și vizual instrucțiunile din carte. Și chiar mai bine – îndeamnă-l să creeze proiectul singur, cu cât mai puțin ajutor.

 

  • Cooptează-l la cumpărăturile pentru școală 

 

Îți amintești cum te pregăteau părinții pentru primele tale zile de școală? Ghiozdanul și caietele noi, rechizite școlare nou-nouțe, penarul plin de creioane și stiloul preferat?

Acestea pot părea lucruri banale, dar este important pentru fiecare copil să le aibă la începutul școlii. 

De asemenea, însăși activitatea de cumpărături pentru rechizite ajută la pregătirea minții copiilor pentru acea primă zi de școală. De obicei, există un sentiment înnăscut de emoție atunci când cumperi noi rechizite noi, atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Așa că deconectează-te la cumpărăturile de materiale școlare. Și dacă o faci online, cooptează-ți copilul să participe. Îi va plăcea să petreacă timpul cu tine.

 

  • Redu-i timpul petrecut în fața ecranelor

 

Ai aflat, desigur, despre daunele pe care le poate produce timpul petrecut în neștire pe computer, tabletă, jocuri video și telefoane. Au existat cercetări care au dovedit că timpul îndelungat petrecut cu ochii pe ecran chiar poate produce modificări ale creierului copiilor. 

De aceea, se recomandă să-i reduci treptat timpul petrecut cu ecranele. Chiar dacă este greu, copilul tău va avea o viață mai bună datorită acestei decizii, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Ecranul nu este o dădacă, nu este profesor, nu este un părinte.

 

  • Încearcă să introduci puțin antrenament zilnic 

 

Antrenamentul este cheia succesului. Nu, nu este vorba de vreun antrenament sportiv sau militar. Doar că este recomandat să introduci, treptat, un program în rutina zilnică a celui mic cu ceva timp înainte de începerea școlii. Astfel, șocul schimbării nu va mai fi resimțit acut și trecerea la nou se va face mult mai ușor. 

Deprinderea unei rutine de pregătire în fiecare dimineață pentru mersul la școală necesită timp și practică. Poți apela chiar la un program scris pe un planificator de hârtie în care să treci activitățile de urmat în fiecare zi începând de la spălatul pe dinți, micul dejun, îmbrăcatul, verificarea ghiozdanului și tot așa. 

În concluzie, trecerea de la ritmul lent al vacanței la ritmul alert al zilelor de școală poate fi mult mai lipsită de stres dacă te pregătești din timp împreună cu micuțul tău.  

 

Sursa foto:

unsplash.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here