Recuperarea medicală este cea mai nouă şi modernă formă de asistenţă medicală apărută undeva la mijlocul secolul XX. Fizioterapia este una dintre metodele terapeutice folosite în recuperare a pacienţilor ce au anumite probleme de sănătate. Recuperarea medicală doreşte refacerea cât mai completă a funcţionalităţii pacienţilor bolnavi în vederea unei vieţi cât se poate de normale. Scopul medicului de recuperare este de a reda, pe cât posibil persoanelor cu probleme, independenţa fizică, mentală dar şi economică sau socială. Pentru a obține rezultatele dorite se apelează atât la acțiunea factorilor fizici naturali și artificiali, adică la fizioterapie. La Fiziolife Medica sunt oferite servicii de fizioterapie de top, implementate de specialişti cu o vastă experienţă în acest domeniu.

În ce constă fizioterapia?

În fizioterapie se utilizează mai mulţi factori; agenţi naturali cât şi artificiali (aerul, căldura, apa, lumina, vibratile mecanice) exerciţiile fizice, masajul profilactic, de recuperare şi terapeutic.

Când este recomandată fizioterapia şi cui?

Specialiştii recomandă folosirea procedurilor de recuperare, tuturor persoanelor indiferent de sex sau vârsta, atunci când există un anumit tip de afecţiuni; enumerăm câteva dintre cele mai frecvent întâlnite:

 •         afecţiuni respiratorii;
 •         afecţiuni cardiovasculare;
 •         afecţiuni ale aparatului locomotor;
 •         afecţiuni senzoriale (văz, auz, vorbire);
 •         afecţiuni digestive;
 •         afecţiuni legate de psihic (tulburări de comportament etc, depresie etc).

Ramuri ale fizioterapiei

Fizioterapia include folosirea unor anumite modalităţi terapeutice bazate pe propriile lor tehnici şi acestea se numesc ramuri ale fizioterapiei:

 1. Fizioterapia care include: pneumatoterapia şi inhalaţiile, hidroterapia, fototerapia, electroterapia, termoterapia;
 2. Kinetoterapia
 3. Masoterapia
 4. Terapia cognitivă
 5. Ortezarea şi protezarea aparatului locomotor; a auzului, văzului, sau dentar.
 6. Terapia vocaţională;
 7. Logopedia (adesea folosită în rândul copiilor).

În toate cazurile de terapie indicată, examinarea medicală este obligatorie şi doar în funcţie de diagnostic, medicul va putea prescrie tratamentul pentru fiecare pacient în parte. Tratamentul este unic şi se face în funcţie de necesităţile pacientului.

Efectele produse de utilizarea electroterapiei

Prin electroterapie pot fi ameliorare simptomele anumitor boli, cum ar fi durerile articulare sau musculare, paresteziile, nevralgiile sau contractura musculară. Poate fi de asemenea influențat și mecanismul patogenic al afecțiunilor prin îmbunătăţirea circulației şi hrănirii țesuturilor în zona afectată cât şi în zonele lăturalnice problemei pacientului. 

În patologia neurologică, electrostimularea musculaturii inervate previne instalarea atrofiei musculaturii şi pregăteşte totodată pentru începerea procedurilor de kinetoterapie. În cazul stărilor datorate accidentelor vasculare cerebrale, prin electroterapie, poate fi redusă spasticitatea care împiedică recuperarea acestor pacienți. 

Pot fi menționate de asemenea și alte efecte extrem de benefice cum ar fi: accelerarea vindecării anumitor plăgi, ameliorarea problemelor intestinale cât şi regenerarea nervilor periferici. 

 Fizioterapia pentru copii sau bătrâni 

Fizioterapia este folosită şi în cazul copiilor, pentru tratarea diferitelor probleme de natură musculo-scheletală, a afecţiunilor legate de coordonare, a paraliziilor cerebrale sau a întârzierii limbajului (întâlnite în rândul copiilor de vârste fragede), a întârzierilor mobilităţii, dar şi în ajutorarea persoanelor aflate la o vârstă extrem de avansată, oferind reabilitare şi suport în urma căzăturilor, refacerea după anumite boli sau recuperarea după accidente vasculare cerebrale.

Eficacitatea tratamentului prin fizioterapie impune un diagnostic corect şi un plan de acţiune personalizat pentru fiecare pacient, iar toate acestea le găseşti la Fiziolife Medica!

Articolul precedentNumărul cazurilor noi de coronavirus, în continuare unul mare! Avem și 162 de decese în plus
Articolul următorSe spală rețelele de distribuție a apei, la Șag! La robinetele consumatorilor apa va fi tulbure pe timpul lucrărilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.