Cea mai mare cetate preistorică din Europa se afla la Cornesti! Ce au mai descoperit arheologii?

Spread the love

Județul Timiș se poate mândri cu cea mai mare cetate preistorică descoperită până în prezent în Europa și care datează din Epoca Bronzului! Fortificația de la Cornești Iarcuri are 1.765 de hectare, aproape jumătate din suprafața Timișoara, are patru ringuri, adică patru incinte de apărare dispuse pe aproape 32 km, linia exterioară a cetății având 16 km.

Arheologii au făcut o serie de săptături în zonă iar descoperirile lor sunt fascinante. Aceștia ne explică cum au reușit oamenii din acea perioadă să construiască o asemenea cetate și cum au reușit să o apere.

Din punct de vedere al construcției s-au folosit aproape un milion de metri cubi de pământ, au fost defrișate peste 10.000 ha de pădure, lemn folosit pentru structura valurilor de apărare, șanțurile au avut adâncimi curprinse între 3 și 4,7 m, cu o deschidere între 11 și 15 m. Acest volum de muncă imens, cuantificat de un coleg de-al nostru specializat în cercetări arheologice, în estimarea lui volumul de muncă la construcție este undeva la 40% din Piramida lui Keops, însă ce nu s-a putut calcula, dar care arată totuși un volum mare de muncă dar și o organizare extrem de precisă, este curățarea periodică a șanțurilor de apărare. Acste șanturi arată faptul că exista o elită războinică, cu un lider suficient  de puternic, care avea și măsuri de coerciție, dar și cele de răsplată pentru serviciile respective. Categoric un segment al populației se ocupa de agricultură, un altul de tăiat lemne, altul de păstorit și alții care apărau cetatea”, spune Alexandru Szentmiklosi, șeful Secției de Arheologie din cadrul Muzeului Național al Banatului.

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here