Centrul de Transfuzie din Timisoara are nevoie de o noua camera frigorifica

Din iulie 2017 până în iulie 2018, peste 22.000 de persoane au donat sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara, în plus s-a dublat numărul colectelor mobile şi numărul de citafereze.

Paralel, prin recurgerea la surse de sprijin extrabugetare, s-a reușit dotarea Centrului cu aparatură care asigură un plus de siguranță atât pentru donator, cât și pentru primitor: linia Elisa pentru testarea virusologică a donatorilor (donaţie a Clubului Rotary Ripensis), liftul pentru transportul pungilor de sânge, centrifuga  cu 24 de locuri  şi  pipetele  Eppendorf pentru laborator (donaţie a Clubul Rotary Cetate).

Conf. dr. Rodica Lighezan, coordonatoarea CRTS Timișoara, atenționează că, totuși, mai sunt probleme ce își așteaptă rezolvarea. „Pentru diminuarea timpului de așteptare a donatorului și securitatea actului de donare, se impun câteva măsuri: dotarea sălii de donare cu fotolii de donare, sudeuse, hemomixere, înlocuirea camerei frigorifice de stocare a plasmei sanguine, care nu mai corespunde volumului de plasmă produs în prezent. Alături de aceste dotări specifice, sunt necesare acțiuni de infrastructură, precum refacerea terasei Centrului și a unor porțiuni din acoperiș, optimizarea instalației electrice, pentru a putea conecta generatorul indispensabil funcționării continue a băncilor de sânge şi a celorlalte echipamente conexe. Proiectele echipei, conturate limpede pentru viitor, vizează componente manageriale, administrative, dar iau în calcul și importanța educației, prin conștientizarea importanței donării de sânge, începând cu clasele primare. Implementarea acestor proiecte se poate realiza doar prin conjuncția dintre competența specialiștilor, susţinerea administrației și suportul permanent al comunității timişene”, se arată în comunicatul CRTS Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here