Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, a declarat, miercuri, că administraţia judeţeană a încheiat un protocol de parteneriat cu Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Regele Mihai I”, cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” şi cu Spitalul Judeţean Timişoara, pentru realizarea în comun a unui proiect menit să protejeze sănătatea populaţiei în faţa agenţilor alergeni.

Protocolul va permite procesarea datelor şi predicţia trendului nivelului de polen şi spori, precum şi alerte şi acţiuni colaterale. Soluţia propusă constituie o premieră în domeniu, prin identificarea şi acţiunile ţintite pe vario-tipuri de (bio-)particule, cu scopul în ameliorarea efectelor acestor asupra populaţiei.

Alin Nica a explicat că proiectul-pilot de interes judeţean intitulat „Soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor alergici la (bio-)particule” este necesar întrucât bolile alergice au devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, iar prevalenţa crescută a acestor afecţiuni este strâns legată de rata mare de urbanizare şi industrializare globală, care a crescut nivelul de poluare.

„Poluarea aerului este asociată cu exacerbarea bolilor alergice, inclusiv astm, rinită alergică şi alte afecţiuni atopice. Acest proiect este unul de suflet, o idee pe care am avut-o acum doi ani şi mă bucur că am reuşit să coagulăm principalii actori cu care am semnat un protocol de colaborare, pentru a trece la implementarea proiectului. Vorbim despre crearea unui sistem-pilot unic la nivel naţional, cu finanţare de la Consiliul Judeţean Timiş”, a detaliat Alin Nica.

Obiectivele acordului vizează, între altele, monitorizarea în timp real a calităţii aerului pe tip de (bio)particulă, calculul nivelului concentraţiei acestora şi potenţialul alergen, utilizând dispozitive inteligente interconectate şi servicii integrate; alertarea persoanelor sensibile şi/sau afectate în funcţie de sensibilitatea la fiecare tip de (bio-)particulă, recomandând acţiuni specifice şi monitorizând starea lor; monitorizarea şi raportarea nivelului fenologic al plantelor alergene care emit bio-particule, în vederea alertării şi informării populaţiei cu mult înainte ca particulele să fie în atmosferă.

Se are în vedere şi identificarea zonelor cu grad mare de infestare cu plante care au potenţial alergenic şi trasabilitatea acestora, informarea populaţiei, dar şi consiliere şi tratament pro activ al persoanelor sensibile.

De asemenea, o altă direcţie urmărită vizează dispozitivele IOT „edge-computing” inteligente, pentru identificarea parametrilor climatici necesari în estimarea evoluţiei fenologice a plantelor şi fungilor şi perioada de eliberare a polenului, respectiv a sporilor nocivi.

În judeţul Timiş, tendinţa alergiilor respiratorii este în creştere. Dintre pacienţii alergici identificaţi în perioada 2008 – 2018 (13.047 pacienţi), aproape jumătate (44,49%) au fost diagnosticaţi cu rino-conjunctivită şi/sau astm indus de (bio-)particule tip aero-alergeni, iar dintre aceştia, majoritatea erau sensibilizaţi la polen.

Articolul precedentBunuri provenite din braconaj piscicol scoase din apele Dunării
Articolul următorRETIM anunță revenirea tarifelor de colectare – transport a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.