Clădirile istorice din Timișoara în stare degradată, din nou în atenția autorităților

Autoritățile locale luptă în continuare pentru salvarea patrimoniului din Timișoara. Astfel că începând din 2017 vor fi reabilitate mai multe clădiri istorice. “În 2017 vom reabilita clădirea de pe Alecsandri, imediat care este după colț, legată de clădirea Primăriei Vechi și o vom consolida, o vom supraînălța și o vom refuncționaliza. De asemenea am cerut să se demareze preparativele pentru ca însăși clădirea Primăriei Vechi să fie reabilitată. Acolo, acoperișul pe anumite porțiuni a fost reparat nu demult, dar sunt în zone unde se impune o intervenție în starea pereților. Evident va fi nevoie de o expertiză care să ne spună exact ce trebuie făcut acolo, dar clădirea trebuie obligatoriu reabilitată și trebuie să fie un exemplu de cum trebuie să arate clădirile istorice ale Timișoarei. Eu mă bucur că au început să se miște și proprietarii privați. Clădirea colț cu V. Alecsandri este reabilitată, mai puțin parterul. Acesta nu a putut fi reabilitat pentru că nu a mai fost timp. Condițiile meteo nu au permis, dar la primăvară va începe să se reabiliteze și parterul”, spune primarul Nicolae Robu.

Cu toate acestea, multe monumente istorice zac de ani buni în paragină. Edilul propune ca de la anul, pe lista de priorități să fie și clădirile din zona Traian din Timișoara.“Cele mă multe clădiri sunt sedii de locuințe sociale. Foarte multe dintre clădirile Primariei. A fost o greșeală. Nu cred că un cartier ca Traian, cu valoare istorică, să devină sediu de locuință socială. Nu știu cum s-a întâmplat în Timișoara, dar nu s-a avut deloc grijă, dimpotrivă, zona aceea a ajuns să fie compromisă. Eu nu mă împac cu această idee și am câteva idei pentru salvarea ei și repunerea în valoare”, a completat Nicolae Robu.

Proprietarii de clădiri istorice vor fi amendaţi din nou dacă nu își întrețin imobilele. Sancțiunile sunt usturătoare, 8.000 lei. Astfel că dispozițiile date de conducerea Primăriei sunt ca amenzile să se aplice la nivelul maxim pentru proprietarii care nu-și reabilitează clădirile istorice. “Sper să înceapă să-și facă demersurile și să înceapă lucrările și ceilalți proprietari. Îi vom usca în amenzi și în supraimpozitări. Vom fi intoleranți, vom aplica mereu amenzile la maximum și supraimpozitarea la maximum pentru toți proprietarii care nu-și îngrijesc clădirile. În primul rând, în această zonă de maximă vizibilitate a orașului nostru. Nimeni nu are voie să aducă prejudicii de imagine orașului nostru. Se va ajunge la executare silită. Condițiile sunt favorabile administrației publice locale și sper să înțeleagă toți proprietarii lucrul acesta. Se va ajunge la executare silită vizavi de cei care cumulează sume fie ca supraimpozitare, fie ca amenzi, și nu le plătesc”, transmite primarul Nicolae Robu.

Clădirile neîntreținute, pe lângă faptul că dau un aspect inestetic orașului, pot prezenta și pericole pentru cetățeni atunci când elemente de ornament sau bucăți din fațadă se desprind. Proprietarii nu conștientizează acest lucru sau sunt chiar nepăsători. Mulți timișoreni erau să fie accidentați, printre care și edilul. “Sunt clădiri care reprezintă pericol public. Păi acei proprietari sunt chiar inconștienți? Ei nu-și dau seama că pot ajunge să facă pușcărie dacă cineva ajunge să îi fie afectată activitatea corporală? Poate să își piardă viața cineva! Nu ne dorim nici măcar să existe senzații tari pentru trecători. Eu într-o zi eram în centrul istoric și mergeam la mașină și a căzut o bucată de mortar. Nu era foarte mare, chiar în fața mea la doi metri. Nu e permis să existe așa ceva, indolență la unii. Noi nu putem tolera această iresponsabilitate”, explică edilul.

Anul trecut au fost aplicate în cazul clădirilor istorice neîntreținute sancțiuni în valoare de 192.000 lei. Verificările pe linia întreținerii de proprietari a imobilelor deținute continuă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here