Cod roșu hidrologic pe râul Bega, acum şi la Balinț

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) informează că din cauza viiturii de pe râul Bega care se propagă acum în aval de stația hidrometrică Făget, s-a instituit un nou cod roșu de inundații pe sectorul Făget – Balinț.

„Echipele noastre (formate din hidrologi, formații de intervenție, angajați ai Sistemului hidrotehnic de la Lugoj) sunt în teren pentru a monitoriza sectoarele îndiguite vizate de avertizare și pentru a colabora cu ISU Banat pentru diminuarea efectelor inundațiilor. Se acționează pe două sectoare: Făget-Balinț, Balinț-Bodo-Bethausen.

Se acționează pentru completarea cu saci umpluți cu nisip a zonelor care prezintă șei pe digul (mal stâng) al râului Bega, din dreptul localității Răchita. Simultan, aceștia se pregătesc să intervină cu o motopompă de debit mare, aflată în dotarea SGA Timiș, în localitatea Bodo, care să poată evacua apa care s-a acumulat în spatele digului din cauza scurgerilor de pe versanți și ai afluenților mici ai râului Bega”, informează APA Banat.

Pentru a evacua apa, se intervine cu mai multe motopompe de mare capacitate ale Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență, inclusiv din județele limitrofe.
În intervalul orar 20.00-22.00, se estimează că va fi atins vârful viiturii de pe râul Bega în zona Balinț. Conform calculelor efectuate de specialiști, cota de pericol va fi depășită cu 20-40 cm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here