POROUS MATTER. Void fractions in materials, ideas and society – MATERII POROASE. Fracții vide în materiale, idei și societate este o colaborare între organizația timișoreană META Spațiu, centrul de excelență Porelab din Norvegia și Universitatea Politehnica din Timișoara și beneficiază de o finanțare din Granturile SEE și norvegiene, în cadrul apelului “Timișoara Capitala Europeană a Culturii 2023”.

Programul pune accent pe inovare, pe colaborarea transdisciplinară și are ca obiectiv principal crearea unui tip de interacțiune susținută între artă, știință și tehnologie, care pune în discuție modul în care experimentul artistic și cel științific pot da naștere unor noi tipuri de atitudine și poate contribui la configurarea societăților viitorului – sau a viitoarele realități – la diverse nivele (comunicare, crearea de experiențe, iscarea unor dezbateri societale, interveni în procese științifice sau sprijini dezvoltarea personală a indivizilor).

Contribuția colaborărilor dintre știință și artă se poate dovedi esențială în conturarea unei viitoare realități culturale pentru Timișoara 2023, pentru consolidarea sectoarelor culturale și creative locale, dar și pentru susținerea dialogului interdisciplinar.

Proiectul, curatoriat și inițiat de Mirela Stoeac-Vlăduți – directorul artistic al META Spațiu, va reuni patru artiști – Maria Castellanos (NO), Floriama Cândea (RO), Cosmin Haiaș (RO), Hilde Marie Holsen (NO) și patru oameni de știință din cele trei universități implicate – Florin Drăgan (UPT – RO), Alex Hansen (Porelab – NO), Liviu Marșavină (UPT-RO), Marcel Moura (UiO – NO), dar și alți cercetători și profesori din centrele universitare din Timișoara, Oslo și Trondheim.

Practic, artiștii și cercetătorii lucrează împreună în laboratoarele universităților partenere pentru a experimenta cu ideea de materie/material poros și cum o abordare diferită, atât artistică, dar și științifică, poate contura un nou tip de impact asupra ecosistemelor locale și a modului în care porozitatea este un element cheie de acces al schimbărilor sistemice. Pornind de la premisa că arta este, prin definiție, un intermediar între idee și public, inițiativa va aduce în discuție cu instrumente specifice artelor vizuale și științei, fenomenului de change awareness și va reuni în jurul acestui nucleu de artiști și oameni de știință, din România și Norvegia, preocupați de modul în care arta și știința pot contura o imagine complexă a diverselor straturi ale momentului temporal pe care îl traversăm.

Colaborările au început încă de anul trecut, cu ședințe de lucru între artiști și oameni de știință, iar în luna septembrie 2023, în cadrul galeriei META Spațiu, va fi inaugurată expoziția cu lucrările rezultate. De asemenea, pe parcursul proiectului vor avea loc evenimente de tip prezentări, ateliere științifice și artistice pentru copii și adulți, tururi ghidate și conferințe. Accesul la toate evenimentele va fi gratuit pentru public.

Articolul precedentInternational Spotlight Heritage Timișoara: Participare de excepție la Budapesta în cadrul Festivalului Internațional de Cultură Digitală și Patrimoniu – Demonstrații XR
Articolul următorLa UVT a avut loc deschiderea Conferinței de Vest a Jr. NBA League România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.