În anul 1879 este botezată prima convertită la credința baptistă din Timișoara pe nume Maria Schrodt, fiind urmată și de alți etnici germani.

Astfel, se formează prima biserică baptistă din Timișoara, inițial din etnici germani, la care se alătură etnici maghiari și români. Fiind o comunitate baptistă multietnică, serviciile religioase se desfășoară în limbile germană, maghiară și română. Biserica se întâlnea în Casa de Rugăciune, situată pe strada Fröbl (actualul bulevard Iuliu Maniu), nr. 28.

În anul 1922, în registrul de membri al Bisericii Baptiste Germane Timișoara figurau cinsprezece credincioși români. Aceștia, împreună cu un număr mare de aparținători și alți credincioși baptiști din județul Timiș, în frunte cu pastorul Atanasie Pascu, conducătorul Cercului Timiș al Bisericilor Creștine Baptiste, s-au organizat în biserică de sine stătătoare în anul 1923, în cartierul IV al orașului, pe str. Dimitrie Sturza nr. 18 (str. Mangalia de astăzi). Primul botez baptist oficiat de Atanasie Pascu după înființarea bisericii, a fost în vara anului 1924, în râul Bega.

Deși biserica baptistă timișoreană a traversat perioade dificile, de persecuție, numărul credincioșilor baptiști a crescut, astăzi existând un număr de 15 biserici cu servicii religioase în limba română și o biserică cu servicii religioase în limba maghiară (Biserica Baptistă Maghiară s-a format ca și biserică de sine stătătoare în anul 1925).

Biserica Baptistă nr. 1 „Betel” Timișoara are un frumos locaș de închinare, construit în anul 1989, cu un număr de aproape 800 locuri, situat pe strada Ady Endre, nr. 20. Serviciile religioase aniversare se vor desfășura în această locație, duminică, 11 iunie 2023, începând cu orele 10.00 și 18.00.

La eveniment sunt invitați să participe atât credincioșii baptiști, cât și credincioșii aparținând altor confesiuni din Timișoara, precum și reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, ai altor confesiuni religioase și ai Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România. Serviciile religioase vor putea fi vizualizate și online accesând site-ul Bisericii Creștine Baptiste nr. 1 „Betel” Timișoara, www.betel.ro.

Articolul precedentZiua și codul. Ploi torențiale peste tot Banatul
Articolul următorSe face?! A fost desemnat astăzi câștigătorul licitației pentru finalizarea construcției Variantei Ocolitoare Timișoara Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.