În cazul în care copilul tău a început viața de adult, te poți întreba cum ar trebui să fii alături de el de acum încolo. Deși uneori relația dintre părinți și copiii ajunși la maturitate se răcește și este mai greu de întreținut, acesta nu trebuie să fie și cazul tău!
Iată 5 modalități prin care poți avea o legătură strânsă cu copilul tău ajuns la maturitate:
1 Respectă diferențele care pot apărea între voi și principiile voastre
Cu toate că de multe ori probabil nu vei fi de acord cu alegerile pe care copilul le face în viață, trebuie să îi arăți că îi respecți individualitatea și independența. Spre exemplu, dacă fiica ta îți va spune într-o zi că vrea să devină model de videochat, trebuie să îi arăți că ești de partea ei. Cum faci acest lucru? Poți cerceta pe internet cum se fac angajările în videochat, ce presupune de fapt această meserie și vei vedea că situația este mult mai bună decât ai crezut. Intră pe site-ul celor de la Kendra Studio pentru a observa cum funcționează cel mai mare studio de videochat freemium din țară. Examinează situația și încearcă să înțelegi de ce vrea să ia această decizie.
2 Folosește tonul potrivit conversației
Atunci când un copil ajunge să fie adult, nu îi mai poți vorbi la fel cum o făceai când avea 10 ani. Acum este îndeajuns de matur să înțeleagă argumentele raționale și sugestiile pe care le poți avea vizavi de comportamentul său. Totuși, trebuie să prezinți aceste sugestii într-o modalitate care să nu fie deloc critică, ci sensibilă și plină de empatie.
3 Petreceți timpul împreună în felul său
Deși poate tu ai prefera să luați cina împreună și apoi să povestiți încă trei ore, dacă copilul are alte planuri, încearcă să le accepți. Spre exemplu, poate își dorește să vină doar la cină și apoi să plece sau poate vrea să vă întâlniți pentru 30 de minute în parc. Dacă vei alege să faceți activitățile propuse de el, timpul petrecut împreună va fi unul de calitate și conversația va fi una mult mai deschisă.
4 Nu trebuie să te ferești de a-ți cere scuze
Este uman să greșești. Doar pentru că ai crescut un copil, nu înseamnă că ești scutit de a-ți cere scuze față de el. Dacă faci acest lucru, îi vei arăta că îl stimezi ca persoană și în acest mod, îi demonstrezi beneficiile de care vei avea parte atunci când îți ceri iertare. Este vital pentru legătura dintre voi ca fiecare să își asume greșelile și să aveți un dialog deschis despre acestea pentru a putea trece împreună peste ele.
5 Împărtășește greutățile prin care treci cu el
Deși atunci când sunt mici, copiii trebuie feriți de greutățile cu care părinții se confruntă, când ajung la vârsta adultă, este indicat să fii cât mai autentic în ceea ce privește lucrurile negative prin care treci. Îi poți povesti chiar greutățile prin care ai trecut în tinerețe sau cele pe care le-ai avut de înfruntat atunci când era mic. Aceste conversații vor construi încredere reciprocă. Astfel, atunci când copilul se confruntă cu o problemă, va fi mai dispus să vină să stea de vorbă cu tine pentru că și tu ai făcut același lucru.
Nu aștepta să facă el primul pas, ci ia tu inițiativa. Îi vei arăta astfel cât de tare prețuiești relația dintre voi. Dacă vei aplica sfaturile exemplificate mai sus, cu siguranță legătura pe care o ai cu copilul tău se va îmbunătăți!
Sursa foto: shutterstock.com