Coșurile de fum necurățate, un real pericol în sezonul de iarnă

Statistică îngrijorătoare în Timiș în privința măsurilor de prevenire a incendiilor și a intoxicațiilor cu fum. Mai mulți proprietari din județ care au vrut să-și încălzească locuințele, dar au omis să curețe hornurile s-au trezit cu încăperile în flăcări. Coșurile de fum defecte sau necurățate sunt printre cele mai frecvente cauze care generează incendii în această perioadă.

În Timiș s-au înregistrat 34 incendii, care au avut ca împrejurare determinantă coş de fum necurăţat sau neprotejat. Potrivit reprezentanților ISU Banat, 22 dintre acestea s-au extins la acoperiş sau la întreaga clădire, cauzând pagube ce au totalizat 139.350 lei.

IGSU continuă campaniile de prevenire a situațiilor de urgență, menite să reducă numărul victimelor din incendii. La fiecare două zile o persoană pierde lupta cu viața în incendiile produse la locuințe, dar au existat situații în care familii întregi au căzut pradă flăcărilor, întrucât cea mai mare parte a incendiilor se petrec pe parcursul nopții.

Principalele cauze rămân în continuare coşurile de fum defecte sau necurăţate, instalaţiile electrice defecte sau cu improvizații şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate. Montarea detectoarelor de incendiu este o practică prin intermediul căreia, în Statele Unite ale Americii s-a redus cu circa 50% numărul victimelor în astfel de situații. Detectoarele de incendiu emit semnale acustice şi luminoase, sesizând un incendiu. Aceste dispozitive se pot monta în camere, pe holuri, în casa scării, pe tavan sau cât mai aproape de mijlocul încăperilor, dar nu se amplasează în băi sau bucătării.

Circa 180 de persoane îşi pierd viaţa anual, iar alte sute sunt au de suferit incendiilor produse în locuinţele din România. Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), anual, în România se produc, în medie, aproximativ 6.000 de incendii la locuinţe, în urma cărora circa 180 de persoane îşi pierd viaţa). Practic, la fiecare două zile o persoană pierde lupta cu viața în incendiile produse la locuințe, dar au existat situații în care familii întregi au căzut pradă flăcărilor, întrucât cea mai mare parte a incendiilor se petrec pe parcursul nopții.

Aceste tragedii pot fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendiu şi a celor de gaz, demers la îndemâna oricui și care poate salva vieţi şi bunuri materiale importante. În acest context a fost definit și mesajul principal al noii campanii comune de informare R.I.S.C., derulată de I.G.S.U. şi E.ON România, sub sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, în cadrul parteneriatului încheiat în septembrie 2012 între cele două instituţii.

Conform I.G.S.U., în perioada 1 octombrie 2012 – 30 iunie 2016 la nivel național s-au produs, la locuințe, aproximativ 20.800 de incendii, cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate în municipiul Bucureşti (1.714) şi în judeţele Suceava (1.013), Bacău (952), Iaşi (836), Neamţ (795) şi Prahova (793). Efectele generate de acest tip de risc au generat peste 1.680 de victime, dintre care 639 decedate. Principalele cauze rămân în continuare coşurile de fum defecte sau necurăţate (32,9%), instalaţiile electrice defecte sau cu improvizații (21,6%) şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12,9%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.