Investigațiile imagistice realizate cu ajutorul Computerului Tomograf (CT) reprezintă una dintre metodele de evaluare a gradului de infecție cu SARS CoV 2. Rezultatul scanărilor CT, coroborat cu rezultatul analizelor de sânge, arată dacă pacientul se îndreaptă spre o evoluție moderată sau severă a bolii. Practic, în cazul acestor pacienți investigația imagistică evidențiaza leziunile pulmonare de tip COVID-19.

În ultimele trei luni ale anului trecut, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara a realizat peste 4000 de investigații imagistice pacienților infectați cu noul coronavirus, peste 70 la sută dintre acestea fiind făcute celor care s-au prezentat la triajul epidemiologic. Prin comparație, în 2019, în perioada similară (ultimele trei luni ale anului), inaintea debutului pandemiei, în unitatea sanitară au fost făcute aproximativ 400 de investigații imagistice cu ajutorul computerului tomograf

“Încă de la începutul pandemiei, odată cu stabilirea protocoalelor medicale și a investigatiilor clinice și imagistice în cazul pacienților COVID-19, am început, la spitalul Victor Babeș, să folosim pe scară largă Computerul Tomograf. Numărul pacienților investigați a crescut de la lună la lună. Ultimele 3 luni ale lui 2020 au însemnat un aflux foarte mare de pacienți și un volum de muncă imens pentru realizarea scanărilor bolnavilor infectați cu noul coronavirus și asta pentru că nu puțini sunt cei care dezvoltă pneumonii și au un grad ridicat de afectare pulmonară. Am stabilit un program zilnic de 12 ore  în care se fac  investigații imagistice. 10 ore sunt dedicate exclusiv evaluarii pacienților COVID 19. De asemenea, am asigurat funcționarea compartimentului de radiologie si in week-end-uri”, spune Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.

De altfel, nu puțini sunt pacienții aflați în spital care au nevoie de mai multe evaluări imagistice pe timpul internării și de aceea a fost adaptat protocolul de scanare în sensul folosirii analizei CT cu doză redusă de radiații (CT low dose), prin care se reduce cu aproape șaptezeci la  sută cantitatea de radiații la care sunt expuși aceștia în timpul examinării. Mai mult, creșterea numărului de investigații imagistice este direct proporțională cu creșterea numărului pacienților evaluați în triajul epidemiologic.

“Mai avem nevoie de un Computer Tomograf în spital. Există pericolul ca, din cauza utilizării intensive, zilnice, aparatul să nu mai facă față. Din păcate, nu avem în acest moment un back-up. Dacă intervine o defecțiune, durează câteva zile până când ar putea să vină o echipa de depanare, timp în care nu vom putea face investigații imagistice CT. Mai mult, la aparatul din spital sunt aduși și pacienți din alte unități sanitare. Achiziția a încă unui Computer Tomograf  ar preîntâmpina o situație ce poate deveni gravă”, spune Diana Manolescu, director medical.

Computerul Tomograf de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara a fost dat în folosință în anul 2018.

Articolul precedentÎn continuare 1.100 de pacienți infectați cu COVID, în stare gravă la ATI! Alte peste 4.400 de cazuri noi de infectare, raportate de autorități
Articolul următorCinci localități din Timiș intră în carantină! Numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut accelerat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.