Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători. Botezul Domnului, cunoscut și sub denumirile „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, din 6 ianuarie, și ziua Sfântului Ioan, din 7 ianuarie, marchează sfârsitul sărbătorilor dedicate Nașterii Domnului.

În ziua de Bobotează se sfinţesc apele mari şi se purifică mediul nostru înconjurător de forţele malefice. Agheazma este apa sfinţită de Bobotează prin harul preoţilor. În timpul ceremonialului religios, apa primeşte virtuţi terapeutice miraculoase şi nu se strică de-a lungul anului.

Pentru a fi sănătoase tot anul, femeile nu au voie să spele rufe în apele curgătoare vreme de opt zile după sfințirea apelor. Prin tradiție, apele rămân sfinţite timp de şase săptămâni. Când este foarte frig (proverbialul ger al Bobotezei), se pregăteşte „Crucea de gheaţă a Bobotezei”.

Se spune că de Bobotează, gospodinele nu trebuie să înstrăineze nici un obiect din casă. Cine va da cu împrumut un obiect din casă și mai ales bani, nu va avea spor în gospodărie multă vreme.

În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut. Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe. În ajunul Bobotezei creștinii ajunează, iar mulți dintre credincioși țin post negru.

În ajunul sărbătorii, oamenii trebuie să aştepte praznicul în bună înţelegere. Nu este bine ca rudele să se certe între ele. De asemenea, părinţii nu trebuie să-și certe sau să-și bată copiii. Cei care nu respectă aceste interdicții vor avea necazuri tot anul.

Articolul precedentÎncep anchetele sociale pentru încadrarea copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap
Articolul următorCondamnat la peste doi ani de închisoare pentru contrabandă cu țigări

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.