Unul din cele mai de succes cluburi de juniori cu profilul rugby din ţară este de departe CS Warriors Timişoara. Clubul este proecţia unuor oameni care au dorit să scoată acest sport din anonimat şi să crească tineri vlăstare cu caracter puternic de stejari! Este povestea unor copii luaţi de pe stradă, din orfelinate, de la sate, din şcoli şi din parcuri. Totul pentru o cauză nobilă.
”Rugby-ul este ca un război: ușor de început, dificil de oprit și imposibil de uitat. Forţa înseamnă nu doar a izbi, ci şi a depăşi elegant şi cu viteză orice obstacol viu şi mobil”.
Asociația Club Sportiv Warriors Timișoara este un club sportiv de rugby înfiinţat în anul 2009, ce funcționează ca persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial, apolitică și non-profit. Clubul Sportiv Warriors este constituit și funcționează în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații, precum și a Legii Educației Fizice și Sportului nr.69/2000.
Ca rezultat al activității depuse în timp, antrenorii clubului trăiesc bucuriile, satisfacțiie, împlinirea și, uneori, dezamăgirile, alături de cei 120 copii legitimați în cadrul clubului. Copiii care își desfășoară activitatea în cadrul clubului au vârsta între 6 ani-16 ani. Activitatea clubului este susținută fără implicare financiară din partea părinților, ci doar prin promovarea acțiunilor de voluntariat, prin implicarea tuturor celor care doresc să sprijine sportul, prin implicarea părinților în organizarea diferitelor evenimente, prin proiectele depuse și uneori câștigate.
Scopul clubului este acela de a încuraja, transmite și promova rugby-ul în rândul tinerilor, precum și dezvoltarea performanței sportive într-un cadru sănătos și organizat, ce permite dezvoltarea trăsăturilor pozitive ale caracterului și personalității copiilor, îmbunătățirea stării de sănătate precum și educarea copiilor în conformitate cu valorile și principiile sportului. Considerăm faptul că sportul în general și rugby-ul în particular constituie cea mai la îndemână, eficace și ieftină metodă de a acționa atât pe latura socială cât și pe latura sănătății (fizică și psihică).
Sportivii Clubului au participat la diverse competiții regionale, naționale și internaționale de rugby unde s-au clasat pe primele locuri la toate categoriile de vârstă. În ultimii ani acești tineri sunt campioni regionali (la categoria de vârstă U 8 ani, U10 ani, U12 ani, U14 ani), campioni naționali la categoria de vârstă U8. În ceea ce privește participarea pe plan international, copiii au luat parte la diferite competiții şi stagii de pregătire în Ungaria, Germania, Italia, Franţa și au obținut primele locuri la toate categoriile de vârstă. De asemenea, an de an sunt convocați tineri din cadrul clubului la loturile naționale. Pe lângă rezultatele legate de performanță, considerăm că rezultatele cele mai importante sunt cele legate de menținerea acestor copii în cadrul unor activități sportive, motivarea acestora pentru a continua, dezvoltarea fizică și psihică pentru aș construi mai departe o viață frumoasă. Chiar dacă nu toți copiii ating performanțe suntem convinși că sportul este o bază solidă pentru clădirea unor caractere puternice.
Oamenii din spatele proiectului
„Învățarea copiilor să nu renunțe când dau de greu, crearea de caractere, educația prin sport, urmărind principiile rugby-ului – disciplină, respect, integritate, pasiune, socializare. Trofeele (în sport ) au timp să le câștige după vârsta de 16-17 ani, când vor conștientiza ce vor să facă în viață, ce viitor să-și aleagă; “trofeele” din viața de zi cu zi sunt cele mai importante și doar atunci se va vedea munca pe care o facem cu acești copii! Noi mai dorim să contribuim la lărgirea bazei de selecţie pentru loturile naţionale de junior, să promovăm sportivii cu performanțe și să-i îndrumăm spre echipe profesioniste, unde vor putea dezvolta o carieră sportivă de performanță. Așadar, noi dorim să consolidăm cele mai importante valori în viață, indiferent de condiția socială sau materială, să contribuim la educația non-formală și să contribuim la reducerea delicvenței juvenile, prin atragerea tineriilor către activitatea sportivă, dorim să oferim celor mici posibilitatea diversificării activităților extrașcolare și astfel să conștientizăm publicul de importanța sportului, prin evenimentele organizate, dorim să atragem atenția publicului asupra sedentarismului și, nu în ultimul rând, să conștientizăm părinții/bunicii de efectele sportului în dezvoltarea psihică și fizică a copilului”, spune Codruţ Nicorici, preşedinte şi antrenor la club.
Fost jucător al Timişoarei, Codruţ a ştiut să atragă oameni de calitate lângă el, părinţi, antrenori, chiar şi oameni din afara fenomenului. Totul pentru copii, totul pentru crearea spiritului de luptător.
Cătălin Fercu, jucătorul cu cele mai multe eseuri pentru naţionala României este doar unul dintre cei care au dat o mână de ajutor la nevoie, la fel ca Daniel Perici sau Cristian Miu.
Antrenori la club cu „acte în regulă” sunt Eugen Argintaru şi Ovidiu Crişan. Eugen a avut o carieră în spate de rugbist, începută la Cluj, continuată la Timişoara, apoi în Franţa, tărâmul marilor rugbişti. A revenit la Timişoara şi se implică în toate aspectele clubului. „Vreau să dau înapoi ceva din ce am primit de la acest sport. Sper să continuăm să creştem tinere caractere cu valori, cu respect şi cu spiritul de fair-play scrijelit în inimă”, ne-a spus Eugen Argintaru.
Ovidiu Crişan nu a fost rugbist de performanţă, dar întotdeauna a simţit o chmeare specială din partea sportului de vagabonzi jucat de gentlemani. El a fost junior al Timişoarei, iar pasiunea i-a rămas în sânge de aceea s-a alăturat acestui proiect. „Mai mult din joacă m-am alăturat grupului, dar treaba a devenit serioasă şi cu devotament m-am implicat cu totul. Sunt de 12-13 ani la club şi sunt mândru de fiecare copil care îmbracă tricoul echipei”, ne-a spus Ovidiu.
În acest moment, echipele de U8, U10 şi U12, s-au calificat din faza regională, cu titluri, în cea naţională. Sunt mai multe etape care vor stabili campioanele naţionale la aceste categorii de vârstă, iar „războinicii” sunt în joc.
Pe lângă campionatul naţional, Warriors a participat în 2023 şi la turnee internaţionale şi la stagii de pregărire în afara ţării şi să pregăteşte să organizeze în luna august Trofeul Dacilor, un adevărat spectacol cu mingea ovală la care sunt aşteptaţi sportivi de la 5 la… 99 de ani!
O mână de ajutor, atât de necesară în condiţiile unui club privat dau şi Lions, Circumstanţa, AfBanat, Decathlon, SMW, Tissot, Trans Jianu, Universitatea Ştiinţele Vieţii, Funerare Mara, Barracuda, Ice Dyp, dar şi Primăria Timişoara prin Centrul de Proiecte.