bari

În prag de sărbători de iarnă, Agenția de turism Ultramarin pregăteste o excursie la…casa lui Moș Nicolae! Mai exact, în orasul unde se află moaștele acestui îndrăgit sfânt, frumosul Bari.

În perioada 27 – 30 noiembrie sau intre 4 – 7 decembrie, puteți petrece sărbătorile de Sfântul Andrei sau Moș Nicolae în cochetul orașel italian Bari, acolo unde odihnesc acum liniștite o parte din moaștele Sfântului Nicolae, aduse din Mira Lichiei (în Turcia de astăzi). Se spune că Sfântul Nicolae s-a arătat în vis unui preot din Bari și i-a spus acestuia că ar vrea ca osemintele sale  să ajungă în Bari. În urma acestui vis, s-a organizat o expediție la Mira, cu scopul aparent de a face negoț cu grâne, dar cu acela ascuns de a aduce moaștele Sfântului la Bari. Expediția s-a întors victorioasă la Bari, pe 9 mai 1087. De atunci în această zi moaștele izvorăsc mir care se adună și se împarte mulțimii spre tămăduirea bolilor. Biserica Sfântul Nicolae din Bari, unde se află moaștele acestuia, este în același timp catolică și ortodoxă. Construcția catedralei unde se odihnește Sfântul Nicolae a început în 1089 și s-a încheiat 110 ani mai târziu.

bari2

Dar Bari este mai mult decat locul unde puteți face un pelerinaj religios chiar în prag de sărbători de iarnă. Orașul – port de pe malul Adriaticii este un loc plin de culoare, forfotă și contraste.

bari3

În apropierea sa se poate vizita orașul antic Matera,  una dintre primele așezări din Italia. La Matera se află I Sassi, adică „Bolovanii”. Este de fapt un oraș întreg săpat în stâncă moale calcaroasă început încă din vremurile preistorice. Tot în apropiere se află Castellana, unde găsim  una din cele mai mari renumite peșteri din Italia – Grotte di Castellana. Peștera include camera La Grave, un uriaș panteon natural – o cameră înaltă peste o sută de metri căreia i s-a prăbușit acoperișul și în care pătrunde lumina de afară printr-o fereastră uriașă. La 60 km de Bari gasim oaselul Alberobello – mică bijuterie cu căsuțe mici vopsite în alb și cu diverse semne pe acoperiș, ce par desprinse dintr-un sat de poveste.

bari5

Tot centrul vechi este plin cu case trullo și a fost transformat în zonă turistică, multe din casele vechi fiind acum hoteluri sau magazine de suveniruri. Cel mai mare trullo – Trullo Sovrano, care probabil a aparținut unui localnic mai înstărit a fost transformat în muzeu, interiorul fiind amenajat precum în acele vremuri. Catedrala de aici nu putea fi nici ea construită în alt stil decât trullo, având cupole asemănătoare caselor.

Patru zile într-o regiune fascinantă, cu zbor direct din Timișoara! Detaliile acestei excursii le găsiti aici: http://www.ultramarintm.ro/d994/weekends/weekend-cu-avionul/sfandrei-la-bari.html.

bari6

Articolul precedentIntr-o perioda in care Halep DEZAMAGESTE, ELIZABETA SAMARA devine campioana europeana la tenis de masa
Articolul următorUVT nominalizată la Scopus Awards România pentru excelență în cercetare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.