Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara are de luni un nou decan, prof. univ. dr. Robert D. Reisz, cadru didactic la aceiaşi facultate.
Acesta este sociolog, politolog, statistician, a lucrat mai bine de zece ani la „Institut für Hochschulforschung” al Universității „Martin Luther” din Halle-Wittenberg (Germania), a publicat șapte cărţi şi 43 de articole ştiinţifice. Am stat de vorbă, într-un mini-interviu, pentru a afla mai multe despre planurile sale de viitor în ceea ce privește facultatea pe care o conduce acum.
Reporter: Ce scrie propriu-zis în fişa postului unui decan?
Robert D. Reisz: Legea educației zice așa: „Decanul reprezintă facultatea şi răspunde de managementul şi conducerea facultăţii. Decanul prezintă anual un raport consiliului facultăţii privind starea facultăţii. Decanul conduce şedinţele consiliului facultăţii şi aplică hotărârile rectorului, consiliului de administraţie şi senatului universitar.” Dincolo de această descriere destul de generală, există însă un contract de management pe care decanul îl semnează cu rectorul și în care își asumă o listă destul de serioasă de indicatori clari si măsurabili care decurg din planul managerial al rectorului și din ceea ce și-a propus în propriul plan managerial. Deci e de lucru, iar succesul sau eșecul sunt cuantificabile.
R: Care sunt proiectele, intențiile dumneavoastră în ceea ce privește activitatea Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării?
R.D.R.: Cred că facultatea noastră are nevoie de o transformare de percepție. Aparent, ce poate fi mai nepractic decât filozofia? Facultatea noastră probabil că este considerată de către mulți ca fiind total ruptă de realitate. Dar e departe de a fi așa. Vasta majoritate a studenților noștri se pregătesc în comunicare și relații publice, publicitate, jurnalism, relații internaționale și administrație publică. Pregătim în primul rând profesioniști, oameni cu meserii bune.
Există o piață a muncii atrăgătoare și bine plătită în „corporate services” pentru absolvenții noștri. Multinaționalele din regiunea noastră nu au nevoie doar de ingineri, și nu oricine vrea să fie inginer. Absolvenții noștri sunt cei care întrețin relațiile cu clienți, care oferă servicii de personal, backoffice, suport tehnic, etc. Ei sunt organizatori de evenimente, lucrează în mass-media, în administrație, în publicitate, și nu numai. Suntem cât se poate de pragmatici, știm ce vrea piața muncii și asta trebuie să se afle.
R: Ce ați vrea să schimbați?
R.D.R.: Aș vrea ca activitățile practice să ocupe o pondere din ce în ce mai mare în educație. Cred că asta își doresc studenții și cred că asta e calea pentru a contracara senzația greșită de irelevanță a studiilor care persistă în populație. Doar două exemple: vreau să lansez un post de radio, redactat în mare măsură de către studenți; apoi, studenții noștri vor organiza festivaluri (am deja asigurată finanțarea pentru un asemenea eveniment) și alte evenimente publice.
Vreau de asemenea să fiu cât mai aproape de studenți, să le ascult și rezolv problemele. Aș vrea foarte mult ca experiența lor educațională în UVT să fie formatoare, să creăm, așa cum spune motto-ul nostru, „nu doar cariere, ci și caractere”. Dar hai să fie clar: vrem să oferim startul cel mai bun posibil și pentru cariere de success.
R: Cum v-aţi dori să arate facultatea la încheierea mandatului dumneavoastră?
R.D.R.: Ce îmi doresc este să reușesc să repoziționez facultatea noastră, să o fac mai bine cunoscută și să impun ideea că la noi se învață făcând.