Delegaţia României s-a întors de la Tallinn

Delegaţia CLIMATE KIC, compusă din reprezentanţi ai CCIAT printre care şi managerul de proiect Cristina Bădulescu, membrul juriului, Delia GLIGOR – prodecan al Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității Vest şi cei trei finalişti ai competiției naţionale de la Timişoara, s-a întors de la Tallinn (Estonia) unde a reprezentat cu succes România.

CCIA Timiș, în calitate de unic partener oficial în România al Programului CLIMATE KIC, a organizat şi găzduit la ediul CCIAT, în data de 16 august 2016, finala naţională a competiţiei de idei ClimateLaunchPad – cea mai mare competiţie din domeniul tehnologiilor inovative din Europa. Cele 3 echipe finaliste care au reprezentat România la Finala Europeană din 7- 8 octombrie 2016, de la Tallinn (Estonia) sunt: GREEN HUB; SUNNY WATER ;           SELFSUSTAINING SYSTEMS-ZERO EMISSIONS.

În competiția finală Climate LaunchPad, desfășurată la Tallinn, în perioada 7-8 octombrie 2016, s-au înscris 87 de echipe dintre care 29 şi-au dezbătul întâietatea pentru cele 5 premii tematice: Urban Transitions, Sustainable Production Systems, Decision Metrics & Finance, Sustainable Land Use şi Carbon Negative. Criteriile de selecție pe baza cărora au fost alese cele mai bune 15 echipe care au ajuns în finală sunt: fezabilitate, scalabilitate, crearea de locuri de muncă, impactul social, impactul asupra schimbărilor climatice, calitatea prezentărilor.

Iată care sunt câştigătorii finalei europene ClimateLaunchPad 2016:

Locul I – GLEATHER (Estonia) –  tehnologie pentru a produce un material chimic identic cu pielea folosind numai substanţe naturale, non-toxice. În comparaţie cu producţia de piele, fabricarea Gleather necesită de trei ori mai puţină materie primă. Ţesătura se livrează pe role, simplificând designul şi tăierea acesteia, dar crescând profitabilitatea de brand-uri de modă. Producerea de Gleather pe scară industrială ar putea avea un impact pozitiv semnificativ asupra mediului. (http://climatelaunchpad.org/finalists/gleather/)

Locul II – SPONGE (Turcia) – material pe bază de carbon super-absorbant care respinge apa şi absoarbe orice contaminanţi pe bază de ulei. Cu formă sa flexibilă şi alte caracteristici, materialul oferă posibilitatea de a se folosi în diferite domenii, cum ar fi: construcţii, textile, bunuri de larg consum, industria aerospaţială şi de sănătate.

Locul III – CHRYSALIS (Marea Britanie) – tehnologie care permite companiilor să transforme orice tip de material lemnos în materii prime pentru produse de bază. Procesul foloseşte chiar şi tipurile cele mai contaminate de deşeuri de lemn, care nu pot fi reciclate şi sunt adesea depozitate.

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here