Deputatul PNL Timiș, Marilen Pirtea se declară nemulțumit de evotuția bugetului național, în mandatul guvernării PSD – ALDE. Ministerul Finanțelor Publice a publicat datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele două luni. Veniturile totale au înregistrat o scădere de 1,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. “Având în vedere că pentru întreg anul 2017 veniturile bugetului general consolidat sunt programate la un nivel cu 14% mai mare decât în 2016, ratarea aceste ținte devine aproape o certitudine. Practic, dacă pe primele două luni veniturile au fost mai reduse, această scădere ar trebui compensată de o creștere a încasărilor cu mult peste 14% pentru restul de zece luni. Putem găsi cauzele principale ale acestei probleme dacă analizăm veniturile fiscale. Acestea au consemnat o diminuare de 1,2 miliarde lei, respectiv 5,6% față de primele două luni ale anului 2016”, spune deputatul PNL, Marilen Pirtea.

În ianuarie încasările s-au prăbușit, iar în februarie rezultatele au fost modeste. Veniturile fiscale din TVA au fost cu 15,8% (cu 1,6 miliarde lei) mai mici, în contextul în care în luna ianuarie scăderea înregistrată era de 24,8% (1,7 miliarde lei). Este adevărat că în luna februarie 2017 veniturile colectate din TVA au marcat o ușoară creștere față de februarie 2016, însă rezultatele sunt departe de proiecția bugetară. Scăderi mai importante (-5,3%) se remarcă și în cazul veniturilor din accize, în condițiile în care de la 1 ianuarie a fost eliminată așa numita „supra acciză” pe carburanți de 7 eurocenți pe litru.

În plus, deputatul Marilen Pirtea spune:“Pentru a masca problema nesustenabilității bugetului, guvernul a tăiat orice a putut tăia. Astfel, deși cheltuielile cu salariile au crescut semnificativ, cheltuielile totale ale bugetului general consolidat s-au situat la un nivel aproape similar cu cel înregistrat în primele două luni ale anului precedent (-0,3%). Avem motive serioase să ne îngrijorăm pentru viitorul țării. Actualul buget nu găsește o soluție pentru dezvoltare, ba, din contră, taie din motoarele de creștere care ne-au adus unde suntem: fondurile europene. Scăderea cea mai accentuată (de peste 84%, respectiv de 1,67 miliarde lei) este în rândul cheltuielilor reprezentând proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. De asemenea, cheltuielile de capital și-au continuat tendința de scădere din ianuarie, fiind cu 16,3% mai reduse decât în perioada ianuarie-februarie 2016.

Excedentul bugetar de 0,05% din PIB este o nouă cosmetizare a realității, o nouă înșelăciune. Excedentul este obținut prin reducerea drastică în special a cheltuielilor pentru investiții. Este o dovadă nu numai de iresponsabilitate, dar și de cinism din partea coaliției guvernamentale. Ne îndreptăm cu pași repezi spre un dezechilibru macroeconomic cu efecte care vor trece cu mult de cei 4 ani pe care se pregătesc să îi petreacă la putere”.

 

Articolul precedentSurpriza VINVEST în 2017: se degustă șampanii originare din regiunea Champagne, Franța
Articolul următorA început deratizarea la Reșița. Ce cartiere au prioritate 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.