Deputatul PMP de Timiș, Cornel Sămărtiean spune că accesarea de fonduri europene utilizând mecanismele naționale este șansa dezvoltării României prin investiții consistente în toate sectoarele importante. Însă legislația în procedurile de accesare a fondurilor europene, precum și schimbarea regulilor în timpul jocului sunt câteva din cauzele care au determinat ca până acum România să nu fie performantă în acest domeniu.

Avertismentul transmis de către Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, doamna Corina Creţu, ar trebui să  trezească la realitate Guvernul Dăncilă. România este un stat membru net beneficiar de fonduri europene, acest status fiind în totală contradicție cu non-măsurile Guvernului Dăncilă în ceea ce privește atragerea fondurilor europene. Ajungem din nou la o situație paradoxală în care, deși dispunem de sume enorme din bugetul Uniunii Europene cu care se pot realiza investiții și se pot diminua decalajele față de celelalte state membre, fondurile rămân neatinse, iar problemele din ce în ce mai acute. Fondurile europene trebuie să constituie „gura de oxigen” pentru România. Consider sfidătoare lipsa de acțiune a Guvernului României care nu a luat nicio măsură privind absorbția redusă a fondurilor europene, fiind în continuare surd și mut față de observațiile primite de la Bruxelles”, spune deputatul PMP de Timiș, Cornel Sămărtinean.

Parlamentarul de Timiș este de părere că Guvernul actual plasează România pe o poziție rușinoasă la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. conform deputatului Sămărtinean de mai bine de un an și jumătate Guvernul nu a transmis la Bruxelles proiecte de infrastructură care să poată fi finanţate din fonduri europene, punând astfel România în situaţia de a-i fi dezangajate o serie de fonduri.

Deşi există deschidere totală de la Bruxelles pentru ca ţara noastră să fie sprijinită în proiecte care să ne dezvolte şi să ne interconecteze cu Europa, actuala guvernare,se complace în neputinţă şi ignoră cu desăvârşire mâna de ajutor întinsă în repetate rânduri de către Comisia Europeană. După aproape 11 ani ca stat membru al Uniunii Europene și cu o președinție semestrială a Consiliului UE în anul 2019, România se va afla în situația rușinoasă de a gestiona dosare cruciale de la nivel european din calitatea de corigenți la multe capitole, dintre care, cel mai important, absorbția fondurilor europene. România are urgent nevoie de un nou model de dezvoltare, în care accentul să fie pus pe proiecte și investiții reale care să susțină producția internă și care ar duce la atingerea nivelului de performanță al celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Dacă vrem cu adevărat ca economia României să se salveze și să beneficieze de pe urma fondurilor europene, este nevoie de disciplină, de performanță profesională, de stoparea risipei, de investiții care aduc plus-valoare,iar toate acestea ne vor permite să demarăm către o responsabilitate românească atât de necesară României în toate domeniile. Realitatea ne demonstrează însă că până acum  ne confruntăm cu un eșec de proporții al Guvernului Dăncilă în procesul de absorbţie al fondurilor europene, un eșec de care această guvernare este în totalitate responsabilă, pe care trebuie să și-l asume și pe care trebuie să îl deconteze”, mai spune Sămărtinean.

Articolul precedentDumbravita va avea o statie de tratare a apei in valoare de peste 20 milioane lei
Articolul următorDumbravita va avea un nou camin cultural!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.