Deţinuţii au o şansă la învăţământ! Începe şcoala după gratii

Şcolarizarea reprezintă o activitate fundamentală pentru reintegrarea socială a persoanelor private de libertate. În penitenciar, şcolarizarea este integrată în sistemul naţional de învăţământ, astfel încât la punerea în libertate persoanele care au suferit o condamnare să-şi poată continua studiile fără dificultăţi.

Pentru a marca începutul anului şcolar 2022-2023, joi, 29 septembrie 2022, începând cu orele 10.00, va avea loc festivitatea de deschidere în clubul penitenciarului, în prezența directorului și personalului Serviciului Educație din cadrul unității, precum și colectivului de cadre didactice de la Centrul Școlar pentru educație incluzivă Constantin Pufan Timișoara și de la Centrul Școlar pentru educație incluzivă Constantin Păunescu Recaș.

Programul este structurat pe două niveluri: A doua şansă – învăţământ primar unde sunt înscriși 27 de deținuți şi A doua şansă – învăţământ secundar inferior unde sunt înscriși 104 deținuți – acesta din urmă având şi o componentă de pregătire profesională. Programul este aplicabil persoanelor care se află în executarea unei pedepse privative de libertate, care nu au urmat sau nu au finalizat învăţământul primar și gimnazial.

Conform Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în urma promovării unui an școlar, persoanele private de libertate beneficiază de 30 de zile considerate executate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here